Hlavní obsah

Putin se rozvádí

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil rozvod s manželkou Ljudmilou. První pár země skutečnost potvrdil prostřednictvím televize Rossija 24. Manželi se stali před 30 lety.

Ruský prezident Putin a jeho manželka oznámili rozvodVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Prezident s manželkou ve čtvrtek večer v Kremlu nejprve navštívili baletní představení Esmeralda. Následně poskytli rozhovor televizní stanici, při níž padla otázka ohledně dlouhodobých spekulací, že spolu nežijí. „Je to pravda,“ odvětil 60letý prezident.

"Ano, je možné říct, že je to civilizovaný rozvod," doplnila o pět let mladší Putinová.

Pár nevyjasnil, zda byl rozvod už završen, ale prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov na dotaz novinářů uvedl, že se manželé ještě nerozvedli, dlouho už však žijí odděleně.

„Bylo to naše společné rozhodnutí,“ okomentoval ještě záležitost Putin. Naznačil, že jeho manželka nechce být ve středu pozornosti. „Veškerá moje práce je spojená s veřejnou sférou a má absolutní publicitu. Pro někoho je to neúnosné,“ řekl.

Foto: ČTK/AP

Vladimir a Ljudmila Putinovi

O rozchodu Putinových média v minulosti opakovaně spekulovala. Loni se dokonce mělo za to, že by Ljudmila Putinová mohla být ve svých 54 letech těhotná, jelikož se několik týdnů neukázala na veřejnosti. Naposledy pak oficiálně po boku manžela ukázala při jeho inauguraci, to bylo loni v květnu. [celá zpráva]

Zejména bulvár na západě pak poukazoval na to, že Putin může mít milenku. V té souvislosti byla zmiňována moderní gymnastka Alina Kabajevová i špiónka Anna Chapmanová.

Putinovi uzavřeli sňatek v roce 1983. Mají dvě dospělé dcery.

Foto: Profimedia.cz

Ljudmila a Vladimir Putinovi

Putinova manželka - romantický samotář a jazykový expert
Ljudmila Alexandrovna Putinová-Škrebněvová se narodila v Kaliningradu 6. ledna 1958. Po ukončení školní docházky v rodném městě vystudovala filologii - romanistiku na Leningradské státní univerzitě v dnešním Petrohradu, kterou absolvovala v roce 1986. Ovládá němčinu, španělštinu a francouzštinu. Pracovala zprvu jako zdravotnice, pak jako letuška.
S Vladimirem Putinem byla oddána 28. července 1983. V letech 1986-90 manžela doprovázela na služebním pobytu v tehdejší Německé demokratické republice, kde Putin působil jako agent zahraniční rezidentury tehdejší tajné služby KGB.
Po návratu do vlasti Putinová přednášela němčinu na katedře dalšího vzdělávání učitelů Leningradské státní univerzity. Na vysoké škole se rovněž podílela na vzniku Střediska pro rozvoj ruštiny.
V roce 2002 Ljudmila Putinová obdržela cenu Jacoba Grimma za popularizaci němčiny, je rovněž držitelkou kyrgyzské ceny za přínos k rozvoji humanitární a kulturní spolupráce. V roce 2005 získala čestný doktorát Gumiljovovy euroasijské univerzity v kazašské Astaně.
Putinová je považována za znalkyni dramatického umění, ráda poslouchá romantickou hudbu. Sportuje, hraje tenis a lyžuje. Na veřejnosti se objevuje zřídka.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám