Hlavní obsah

Hladina Dunaje v Bratislavě přesáhla deset metrů, ve městě navýšili hráz

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Dunaj dosáhl ve čtvrtek v devět hodin 1025 centimetrů a stoupá. V slovenském hlavním městě Bratislavě museli ve středu večer na některých místech navýšit protipovodňovou hráz, která chrání město před vysokou vodou. Dunaj v Bratislavě totiž už ve středu večer překročil deset metrů a nadále stoupal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dunaj v Bratislavě přesáhl rekordní úroveň z roku 2002Video: Reuters

 
Článek

Bratislavská čtvrť Devín je od čtvrtečního rána zcela odříznuta od světa. Nefunguje už ani kyvadlová doprava zabezpečovaná vojenskými tatrovkami. V případě nouze je k dispozici obojživelný transportér a vrtulník. V noci museli v Devíně evakuovat 22 lidí, mezi nimiž bylo i malé dítě. Hasiči zasahovali také v areálu rafinerie Slovnaft, kde museli odčerpávat spodní vodu.

BEZ KOMENTÁŘE: Tato hráz zachránila Bratislavu Video: Ivan Vilček, Právo

„Nová prognóza je o něco pesimističtější než dříve. Dunaj bude kulminovat ve čtvrtek na úrovni 1005 až 1025 centimetrů,“ uvedl vedoucí krizového štábu Ľubomír Andrassy.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Před vchodem do banky VÚB jsou v Bratislavě pytle s pískem

Mobilní protipovodňovou hráz vybudovali v Bratislavě v letech 2005 až 2010 nákladem 33 miliónů eur (přes 854 miliónů Kč). „Tato investice se už dnes vrátila,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico. Hráz zatím spolehlivě chrání centrum města i největší sídliště Petržalka na pravém břehu Dunaje.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopená BratislavaVideo: Ivan Vilček, Právo

Hladina tím přesáhla rekordní úroveň z roku 2002, která dosáhla 991 centimetrů.

V Bratislavě se rozmohla povodňová turistika a lidé mnohdy zbytečně riskují v těsné blízkosti rozvodněné řeky. Kvůli nedisciplinovanosti lidí musela policie ve středu večer uzavřít Starý most a bratislavské nábřeží.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry zaplavené BratislavyVideo: TV JOJ

U přehrady v Gabčíkovu našli ve středu tělo, které bylo médii označené jako první oběť letošních povodní na Slovensku. Záchranáři to však vyloučili. „Tělo bylo ve vodě delší dobu a tragédie nesouvisí s povodněmi,“ uvedl šéf záchranářů Ján Culka. Pohlaví ani totožnost osoby nebylo možné zjistit.

Bratislavští hasiči vyrazili ve středu večer na Kočankovu ulici v Petržalce, kde měli pomáhat při evakuaci tří lidí ze zatopené chatky. Jenže tyto osoby nenašli. Zatím není jasné, kam zmizely. Podle oznamovatelů se jedná o tři bezdomovce, kteří v chatce žili.

Maďarsko se připravuje na rekordní hladinu Dunaje

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek sdělil, že veletok bude v Maďarsku postupně kulminovat od pátku, a označil devět nejohroženějších míst, mezi nimiž je i Budapešť. V metropoli se nejvyšší stav očekává v pondělí, kdy by měla voda vystoupat na 885 centimetrů. Podle vodohospodářů by to bylo o 25 centimetrů více, než byla rekordní úroveň v roce 2006. Do čtvrtečního rána bylo v župě Pest, obklopující metropoli, evakuováno 241 obyvatel, většinou z menších obcí v blízkosti Dunaje.

Hladina řeky v Nagybajcsi na severozápadě Maďarska ve čtvrtek ráno činila 809 centimetrů a vrcholné úrovně by měla dosáhnout v sobotu, kdy se čeká rekordních devět metrů.

Předseda vlády Orbán na tiskové konferenci ujišťoval, že záchrana bude v případě potřeby poskytnuta každému jednotlivci. Ministr obrany Csaba Hende k tomu dodal, že byla zmobilizována celá armáda a že k nasazení je připraveno více než 9600 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám