Hlavní obsah

V nádrži Gabčíkovo na rozvodněném Dunaji našli tělo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Hladina Dunaje v Bratislavě stoupá a blíží se maximální výši z roku 2002, kdy vystoupala na 991 centimetrů. Ve středu ráno dosáhla hladina 971 cm, odpoledne stoupla na 981 cm a dále stoupá. U vodní elektrárny Gabčíkovo našli záchranáři ve vodě tělo. Podle televize TA3 by se mohlo jednat o první oběť záplav na Slovensku. Policie to zatím nepotvrdila.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopená BratislavaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Obyvatelé tří ulic v bratislavské městské části Petržalka se odpoledne začali připravovat na evakuaci. Vyzvala je k tomu policie kvůli stoupající hladině Dunaje. Podle hydrologů má ve čtvrtek Dunaj v Bratislavě dosáhnout až 1020 centimetrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry zaplavené BratislavyVideo: TV JOJ

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik vyhlásil na celém území města mimořádnou situaci. Centrum slovenského hlavního města by měly ochránit mobilní protipovodňové zátarasy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hráz v Bratislavě místy prosakuje

Nejhorší je situace v městské části Devín, kde je pod vodou asi deset domů. Ty však byly postaveny v záplavové části u Dunaje. Přístupové silnice do Devína byly uzavřeny a dopravu pro místní obyvatele zabezpečuje policie kyvadlovou dopravou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Stavba mobilních protipovodňových hrází v bratislavské městské části Devín.

V Bratislavě je připraveno zasáhnout několik stovek vojáků a hasičů s těžkou technikou, kterou dodaly záchranné brigády z Malacek, Žiliny a Michalovců.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hasiči v Bratislavě připravují těžkou techniku.

Fico: Budeme na hraně

Slovenský premiér Robert Fico si v úterý prohlédl situaci z vrtulníku a konstatoval, že zaplaveny jsou obrovské plochy. „Přívalová voda, která přijde z Německa a Rakouska, může být natolik vysoká, že budeme zcela na hraně. Bude to otázka centimetrů. Věřím, že přijatá opatření zabrání tomu, aby se voda provalila,“ uvedl Fico.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Plavba na Dunaji v Bratislavě byla zastavena.

„Udělali jsme opatření proti stoleté vodě a jsme připraveni udělat opatření i na tisíciletou vodu,“ dodal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zatopené dětské hřiště na břehu Dunaje v Bratislavě

Dunaj v Budapešti bude podle nejnovějších propočtů vodohospodářů kulminovat příští týden v pondělí, to je o den později, než se doposud předpokládalo. Očekává se, že hladina se zastaví na 875 centimetrech, nyní má zhruba o dva metry méně. Maďarsko již toto úterý vyhlásilo povodňovou pohotovost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám