Hlavní obsah

Dunaj u Bratislavy stoupá každou hodinu o pět centimetrů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

V úterý odpoledne dosahovala hladina Dunaje u Bratislavy 890 centimetrů a stále stoupala. Primátor Milan Ftáčnik vyhlásil na území Bratislavy mimořádný stav. Jak informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, Dunaj by měl kulminovat ve čtvrtek ráno na úrovni, jaké dosáhl v roce 2002.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněný Dunaj v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Přístupovou silnici do městské části Devín policie v poledne uzavřela. Tato část Bratislavy se musí připravit na to, že bude zcela odříznuta od města.

„Upozorňujeme, aby si obyvatelé nakoupili potraviny, protože to může trvat až dva dny,“ řekla starostka městské části Ľubica Kolková. Při nutných transportech bude pomáhat armáda těžkou technikou.

Rodiče z Devína si přijížděli pro děti do škol. „Během hodiny přišli tři tátové a vzali si děti, aby se vůbec dostali domů. Až skončí vyučování, už může být silnice do Devína zcela zatopená,“ říká učitelka Gabriela ze základní školy na Karloveské ulici.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tyršovo nábřeží v Bratislavě je pod vodou

Podle hydroložky Danici Leškové může hladina Dunaje dosáhnout až deseti metrů. Město mají uchránit mobilní protipovodňové bariéry, které jsou již postaveny. Pomáhá také vodní dílo Gabčíkovo, které pod Bratislavou reguluje průtok Dunaje do starého kanálu řeky a do přívodního kanálu gabčíkovské elektrárny.

Na další části toku Dunaje dosáhla v úterý ráno hladina prvního stupně povodňové aktivity. V Medvěďově dosáhla hladina 745 centimetrů a v Komárně 639 centimetrů.

Budapešť se připravuje na velkou vodu

Hlavní město Maďarska očekává přílivovou vlnu v nejbližších dnech. V úterý ráno byly uzavřeny pobřežní silnice u Dunaje a vedení Budapešti vyhlásilo zákaz vjezdu automobilů na Margitin ostrov. Očekává se, že nejvážnější situace může nastat právě na tomto ostrově a v jižní části města. Budapešť připravuje pytle s pískem a v pohotovosti je několik tisíc lidí.

Reklama

Související články

Bratislava se chystá na povodňovou vlnu

Hlavní město Slovenska Bratislava se připravuje na povodňovou vlnu, která má město zasáhnout v nejbližších hodinách. V městské části Devín postavili mobilní...

Výběr článků

Načítám