Hlavní obsah

Dunaj může v Bratislavě vystoupat na deset metrů, v pohotovosti je i Budapešť

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Hlavní město Slovenska se připravuje kulminaci rozvodněného Dunaje. V pondělí dosáhla výška jeho hladiny u Bratislavy 800 centimetrů. Kulminaci hydrologové očekávají v noci ze středy na čtvrtek. V městské části Devín i přímo v Bratislavě už stojí mobilní protipovodňové bariéry.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hladina Dunaje dosáhla v Bratislavě úroveň druhého stupně povodňové aktivity.

Článek

„Domnívám se, že Dunaj může v Bratislavě kulminovat až na deseti metrech a v Devíně na 960 centimetrech. Bude to podobné, jako v roce 2002,“ uvedla hydroložka Danica Lešková.

Odborníci však tvrdí, že Bratislava je už mnohem lépe připravená na povodňovou vlnu, než před 11 lety. Postižená místa navštívil v pondělí premiér Robert Fico, který potvrdil, že v hlavním městě je připraveno v záloze 150 vojáků a 300 hasičů.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněný Dunaj v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

V Bratislavě uzavřeli Vídeňskou silnici a Tyršovo nábřeží a zastavili plavbu lodí. Povodňová vlna míří na Slovensko po toku Dunaje z Německa a Rakouska. Stoupá i hladina Moravy, která se u Devína vlévá do Dunaje.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Stavba mobilních protipovodňových hrází v bratislavské městské části Devín.

V pondělí voda v Devíne zatopila několik sklepů a místní úřad připravoval pytle s pískem. „Pod vodou je cyklistická stezka i chodník pod hradem Devín,“ informovala starostka městské části Devín Ľubica Kolková.

Maďarsko se připravuje na záplavy

Na povodňovou vlnu na Dunaji se připravuje také Maďarsko. V Budapešti očekávají kulminaci na osmi metrech a šedesáti centimetrech. Ministr vnitra Sándor Pintér v pondělí uvedl, že přípravy na povodňovou vlnu jsou v plném proudu. „Vše probíhá podle plánu,“ citovala agentura MTI Pintéra.

Vodohospodář Béla Molnár upřesnil, že na celém toku Dunaje na upevňování hrází pracuje téměř 6000 lidí. Ochranné hráze na obou březích toku Dunaje dosahují na území Maďarska délky téměř tisíc kilometrů.

Mluvčí vlády András Giró-Szász upozornil, že podle zpráv ze zahraničí, musí Maďarsko očekávat na Dunaji v nejbližších dnech padesátiletou vodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám