Hlavní obsah

Vrazi britského vojáka zůstávají ve vazbě

Londýn

Brit nigerijského původu Michael Adebolajo, obviněný z nedávné vraždy britského vojáka v Londýně, v pondělí poprvé stanul před soudem. Ten nařídil muže ponechat ve vazbě. Další londýnský soud zamítl žádost o propuštění na kauci, kterou podal druhý z obviněných Michael Adebowale.

Foto: Reuters

Muž drží v zakrvavených rukou sekáček na maso a velký nůž.

Článek

Osmadvacetiletý Adebolajo si vyslechl obžalobu a bude podle BBC předvolán před soud k dalšímu krátkému přelíčení do 48 hodin. K soudu přišel s výtiskem koránu v ruce a představil se jako mudžáhid (islámský bojovník) Abú Hamza. Takto o něm podle BBC hovořil u soudu i jeho advokát.

Dvaadvacetiletý Adebowale, kterému sdělil soud body obžaloby již minulý týden a který v pondělí komunikoval se soudem pomocí videospojení, stane před soudem v předběžném stání koncem měsíce. Oba jsou obviněni z vraždy a držení zbraní, starší z nich se navíc bude zpovídat z pokusu o zabití dvou policistů.

Dvojice 22. května nejprve srazila za bílého dne v Londýně poblíž kasáren ve Woolwichi autem britského vojáka Lea Rigbyho a poté ho dobila noži a sekáčkem. Útočníci po činu neutekli, nechali se natáčet a kolemjdoucím tvrdili, že jde o odplatu za akce britských vojáků v muslimských zemích. [celá zpráva]

Policie dvojici při zatýkání postřelila a oba muži strávili několik dní v nemocnici.

V podvečer se k případu, který svou chladnokrevností a krutostí šokoval veřejnost, má opět vyjádřit premiér David Cameron, který již dříve označil vraždu za terorismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám