Hlavní obsah

Turecko v noci zasáhly další silné protesty

Novinky,
Istanbul
Aktualizováno

V Turecku pokračovaly třetí noc protivládní protesty, které vyvolal v pátek tvrdý zásah proti demonstrantům pokojně protestujícím proti kácení stromů v istanbulském parku. Nejsilnější byly v istanbulské čtvrti Besiktas, kde obyvatelé vytrhávali dlažbu a stavěli barikády. Police proti nim použila slzný plyn a vodní děla, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční protesty v IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

Podle tureckého ministra vnitra Muammera Gülera bylo během tří dnů protestů zatčeno 1700 lidí v  67 městech, kde se uskutečnilo 235 demonstrací. Turecká asociace lékařů uvedla, že od pátku bylo jen v Istanbulu ošetřeno 484 demonstrantů.

Mešity, obchody i univerzita se v Besiktasi změnily v improvizované ošetřovny pro lidí zraněné při nočních demonstracích. Mnozí lidé zasažení slzným plynem trpěli silným kašlem a zvraceli.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Turecký demonstrant prochází kolem zapáleného auta na náměstí Taksim.

Okolo fotbalového stadiónu klubu Besiktas Istanbul se podle zpravodajky BBC Louise Greenwoodové sešlo několik tisíc lidí.

Tvrdé byly také noční střety mezi demonstranty a policisty chránícími kancelář premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Uzavřeli příjezdové cesty.

Foto: Stringer/turkey, Reuters

Protivládní demonstranti u zátarasů před sídlem tureckého premiéra Erdogana.

Bílý dům vyzval v neděli večer obě strany ke klidu. Současně ale byl kritický k zásahům policie, když uvedl, že klidné demonstrace jsou součástí projevů demokracie.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Turecký demonstrant spí v poničeném autě na náměstí Taksim.

Protesty propukly poté, co policie zasáhla 28. května proti malé pokojné demonstraci obyvatel proti kácení stromů v parku Gezi. Nasadila slzný plyn. O den později se v parku sešli další protestující a někteří tam postavili stanový tábor. V pátek 31. května policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v parku. V sobotu se desetitisíce lidí sešly na náměstí Taksim, aby zásah odsoudily. [celá zpráva]

Současně požadovali demisi opresivní vlády. Premiér Erdogan protesty odsoudil a oznámil, že se v parku postaví plánovaný supermarket. V neděli ale odsoudil výstřelky policie a uvedl, že v parku se nepostaví supermarket, ale mešita. [celá zpráva]

V pondělí ale v Maroku zopakoval, že protesty jsou dílem extremistů a obvinil opozici, že vyprovokovala občany. Zcela vyloučil, že by mohlo jít o protest  obdobný dva roky starému arabskému jaru. O možné obdobě arabského jara přitom spekulují zahraniční média v četně listu Le Monde a obávají se ho i investoři, když akcie spadly o pět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám