Hlavní obsah

Rozsáhlé povodně postihly i Německo, Dunaj překonal rekord

– Berlín • Aktualizováno

Na jihu a východě Německa v noci na pondělí dál stoupaly hladiny rozvodněných řek. Nejdramatičtější situace je v bavorském Pasově, jehož centrum zaplavily rozlité řeky Dunaj a Inn. Hladina Dunaje v Pasově dopoledne dosáhla 12,22 metru a překonala hranici z obřích povodní z roku 1954. Dál stoupla, uvedl list Passauer Neu Presse.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dunaj v Pasově vystoupal na rekordní úroveň z 16. stoletíVideo: Reuters

 
Článek

Starosta města Jürgen Dupper je přesvědčen, že hladina ve městě překročila historický rekord 12,5 metru. Přesnou hodnotu není ale možné ověřit, neboť kvůli zaplavení není možné vodočet dále používat. „Něco se tam pravděpodobně rozbilo,“ řekl Dupper. Poslední oficiální údaj je 12,2 metru, naměřen byl krátce po 7. hod..

Bavorský Pasov, kde se do Dunaje vlévají řeky Ilz a Inn, očekává mezi 15:00 a 16:00 SELČ povodňovou kulminaci. Dupper informoval o tom, že v rakouském Braunau proti proudu řeky Inn začala hladina klesat.

„Co se stane v Braunau, máme za tři hodiny tady,“ vysvětlil Dupper. Dodal také, že více problémů než Dunaj způsobila řeka Inn. „Přišla s takovou silou, jakou jsem ještě nezažil,“ prohlásil.

Normálně má Dunaj ve městě okolo 4,5 metru, při stoleté vodě před jedenácti lety vystoupal na 10,81 metru. Inn v Pasově ráno už vystoupal na 9,6 metru.

„Mohli bychom mít povodeň, jaká tu doposud nebyla,“ varoval už v neděli večer bavorský premiér Horst Seehofer. Kromě Pasova je na jihu situace dramatická také v Rosenheimu, kde stojí v ulicích 1,5 metru vody a kvůli rozlitému Innu byla evakuována další čtvrť. Nedaleko města navíc hrozí protržení hráze.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zaplavená ulice v Grimmě, kde se rozlila Mulda

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Vesničané evakuují kozy v Sársku

V zaplaveném historickém jádru města musela být odpojena elektřina. Na pomoc při boji s živlem do Pasova zamířilo 150 vojáků německé armády, kteří se zapojili do záchranných prací i na dalších místech v Německu. Nasazeno je jich 1760.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Zaplavené centrum Pasova

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Zaplavený vchod do hotelu v Pasově

I na dalších místech v Německu panují obavy, že rozměry nynějších záplav překonají ničivé povodně z léta 2002. Kritická a dramatická je situace i na dalších řekách v Bavorsku, ale také v Duryňsku, Sasku a Sask -Anhaltsku.

Foto: Candy Welz, ČTK/AP

Zalitá pole u Jeny na východě Německa.

Foto: Armin Weigel, ČTK/AP

Dunajem zaplavený Pasov

Varování před katastrofou nadále platí také v mnoha částech východoněmeckých spolkových zemí Durynsko a Sasko, kde musely zasažené oblasti do pondělního rána opustit už tisíce lidí. Jen v okolí durynského Altenburgu muselo do bezpečí přes 1200 osob, neboť většina obcí podél říček Sprotte a Pleisse je buď zčásti, nebo zcela zatopena. V durynském Serbnitzu se protrhlo 50 metrů hráze.

Foto: Armin Weigel, ČTK/AP

Zaplavené centrum Pasova, dke se rozlil Dunaj.

Padesát vojáků pomáhá také v durynském Bad Köstrizu a sedmdesát je jich nasazeno v Geře. V Sasku-Anhaltsku je vyhlášen čtvrtý stupeň povodňového nebezpečí na Saale a Bílém Halštrově. Voda na obou řekách stále stoupá a ohrožuje Halle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německý Heidelberg se ocitl pod vodouVideo: Reuters

Stav nouze byl už vyhlášen v šesti níže položených čtvrtích Drážďan. Obyvatelé byli vyzváni, aby odvezli svá auta.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Rozlitá Mulda v Grimmě

„Lze předpokládat, že výše hladin dosáhne stavu při povodních z roku 2002 a mohla by být i překonána,“ oznámil krizový štáb severosaského kraje, jehož střediskem je Lipsko.

V Sasku se očekává zhoršení situace i kvůli přílivu povodňové vlny ze sousedního Česka a příznivé nejsou ani předpovědi meteorologů, které varují před dalším deštěm. V podkrušnohorském městě Zwickau již podle místních přesáhly rozměry katastrofy rok 2002 a evakuace hrozí až 18 tisícům obyvatel centra. VW uzavřel kvůli vysoké hladině vody ve městě místní továrnu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Obyvatel pasova sleduje ze střechy hladinu vody.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Lidé procházejí zaplaveným centrem Pasova

Dunaj běsní v Rakousku

Hladina Dunaje stoupá také v sousedním Rakousku. Severovýchodní spolková země Dolní Rakousy očekává, že během dopoledne dosáhne hranice deseti metrů a k večeru se přiblíží k jedenácti metrům. Na stejné výši byla i při ničivých záplavách v srpnu 2002.

Rozvodněný Dunaj částečně zatopil už několik rakouských měst na svém toku, mezi nimi i historický Melk a centrum Salcburku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: S velkou vodou bojují i v sousedním RakouskuVideo: Reuters

Ve Švýcarsku už v neděli dopoledne ustal hustý déšť a hladiny řek pomalu klesají. Voda, která se vylila z některých jezer včetně Bodamského a Curyšského, ještě může stoupat, ale nepředstavuje žádné větší nebezpečí, napsala agentura DPA.

V Polsku panuje nejhorší situace v Dolním Slezsku, kde voda zatopila hospodářství a místní komunikace v desítkách obcí. Po nočních deštích zůstává hladina řek vysoká. Situace se však podle úřadů stabilizuje, vody v řekách nepřibývá ani nedošlo k novým lokálním případům vylití z koryt. Místy naopak voda klesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám