Hlavní obsah

Rusko chce opět hlídkovat s jadernými ponorkami v jižních mořích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko chce po více než dvaceti letech obnovit hlídkování svých jaderných ponorek v jižních moří. V sobotu o tom informovala agentura ITAR-TASS. S takovýmito misemi Rusové skončili po rozpadu Sovětského svazu, nyní se ruská podmořská plavidla pohybují nejčastěji v arktické oblasti.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Plán na vyslání ponorek třídy Borej, které mohou nést 16 raket dlouhého doletu s jadernými hlavicemi, na jižní polokouli následuje březnové rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina trvale vyslat do Středozemního moře stálou bojovou flotilu. Nejnovější záměr Moskvy podle agentury Reuters ukazuje na snahu obnovit význam a sílu armády.

"Obnovení hlídek jaderných ponorek nám umožní plnit úkoly strategického odstrašování nejen napříč severním pólem, ale také u jižního pólu," cituje ITAR-TASS nejmenovaného představitele generálního štábu.

Hlídkování v jižních mořích Rusové zavedou postupně v následujících letech. Z třídy Borej byla totiž do flotily zařazena zatím jediná ponorka, a to Jurij Dolgorukij. Zbývajících sedm strojů tohoto typu chce armáda zařadit do výzbroje do roku 2020.

Na rozdíl od dob Sovětského svazu je ruská flotila jaderných ponorek mnohem menší. Putin počátkem roku slíbil vojenskému námořnictvu více než čtyři bilióny rublů (asi 2,6 biliónu Kč) na pořízení nových plavidel do roku 2020. Kromě osmi ponorek třídy Borej se strategickými raketami to má být rovněž osm víceúčelových jaderných ponorek třídy Jaseň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám