Hlavní obsah

Řeky ve střední Evropě stoupají, sever naopak zasáhla vlna veder

Kvůli vytrvalým dešťům, s nimiž se potýká střední Evropa, ohrožují části Německa vzedmuté hladiny řek. Kvůli nadměrným srážkám padají stromy a někde i kamení ze skal. Obavy ze stoupajících hladin řek, včetně Dunaje, narůstají i v Rakousku i Maďarsku. Na severu Evropy je naopak vedro.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Erfurtský Mariendom v dešti

Článek

Deště podle agentury DPA způsobily částečné zaplavení úseku dálnice A73 u bavorského Buttenheimu. Policie hlásí i zatopení sklepů mnoha domů v Horních Francích na severu Bavorska. V okrese Lichtenfels dokonce museli být z bezpečnostních důvodů evakuováni obyvatelé dvou domů.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Záplavy ve středním Německu

V blízkosti Pottensteinu spadl na silnici kamenný blok o velikosti krychlového metru, který uvolnily proudy stékající vody. V Sasku, Durynsku a Sasku-Anhaltsku museli záchranáři odstraňovat stromy, které popadaly na vozovky. "Podmáčená půda už neudržela kořeny stromů," vysvětlil mluvčí policie.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Zaplavený dům v Hainbüchtu ve středním Německu

Kvůli přetrvávajícímu zimnímu charakteru počasí je uzavřeno několik horských komunikací ve vysokých polohách v Alpách. Alpská Silvrettská silnice a průsmyk Furkajoch na západě Rakouska mají být otevřeny až příští víkend.

Ve Švýcarsku musely být podle německého autoklubu ADAC znovu uzavřeny už otevřené průsmyky Klausen a San Bernardino.

Foto: Swen Pfoertner, ČTK/AP

Řeka Leine se vylila z břehů v Göttingenu.

Dunaj hrozí

V mnoha částech Rakouska platí povodňové nebezpečí a v Dolních Rakousích už bylo zaznamenáno několik lokálních záplav. V oblasti Mostviertel vyvolalo podle agentury APA poplach prudké zvýšení hladin řek Ybbs a Erlauf. Odpoledne v Korneuburgu vystoupal Dunaj na 5,51 metru, do neděle má hladina dosáhnout 5,85 metru. Hasiči museli například kvůli zaplaveným sklepům zasahovat v okresech Amstetten, Melk und Krems. V okrese Krems byly podél Dunaje částečně vztyčeny protipovodňové zábrany nebo stavěny hráze z pytlů s pískem.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Němečtí hasiči odčerpávají vodu v Hainbüchtu

Kvůli stoupající hladině Dunaje se na záplavy připravuje i Slovensko a Maďarsko. Maďarští vodohospodáři podle agentury MTI očekávají, že hladina evropského veletoku by v zemi mohla vzrůst až o tři metry. Ve středu či ve čtvrtek by povodňová vlna mohla zasáhnout Budapešť, kde voda pravděpodobně zaplaví nábřežní oblasti v centru metropole.

Na Slovensku hrozí vylitím z břehů i další řeky. Hydrometeorologický úřad SHMÚ proto vydal pro jih a východ země varování před možným výrazným vzestupem hladin a před přívalovými lijáky, které by mohly zatopit sklepy, podchody či podjezdy.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Zaplavený Hainbücht ve středním Německu

Finské vedro

Zatímco obyvatelé střední Evropy si kvůli chladnému a deštivému počasí musí mnohdy přitápět, ve finském Laponsku řeší opačný problém. Oblasti za polárním kruhem se potýkají s rekordní vlnou veder. V laponské obci Ylitornio bylo naměřeno 29 stupňů Celsia. To je historicky rekordní květnová teplota v Laponsku.

Dále na jihu Finska byly teploty dokonce ještě vyšší. Ve městě Kokkola a na letišti provincie Kruunupyy překročily 29 stupňů.

Teplo je i ve Švédsku.Zatímco na jihu je nad 20 stupňů, na severu překračují teploty 26 stupňů a Jokkmokku naměřili 28.

Reklama

Výběr článků

Načítám