Hlavní obsah

Herec Milan Kňažko nevyloučil kandidaturu na slovenského prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenští liberálové údajně prosazují kandidaturu herce Milana Kňažka (68) na post hlavy státu. Podle deníku Hospodárske noviny Kňažko svou kandidaturu nevyloučil. Současnému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi končí v příštím roce druhé funkční období.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Kňažko s Jiřím Bartoškou

Článek

Kňažko podmínil svou kandidaturu podporou veřejnosti. Kňažko uvedl, že pokud by průzkumy veřejného mínění ukázaly, že má podporu veřejnosti, kandidaturu by přijal. Podle listu však liberálové vyčkávají, zda se v přímých volbách hlavy státu nerozhodne kandidovat bývalá premiérka Iveta Radičová. Ta kandidaturu odmítá.

Podle průzkumu agentury MVK by v prezidentských volbách dalo hlas Kňažkovi  8,7 procenta Slováků. Podle šéfa agentury MVK Pavla Haulíka je to příliš málo, aby mohl reálně pomýšlet na úspěch. Nejvíc hlasů by podle průzkumů získal současný premiér Robert Fico, ale ten zatím kandidaturu neoznámil.

Po úspěšné herecké kariéře se Kňažko v roce 1989 stal tribunem bratislavských listopadových shromáždění. Patřil mezi zakladatele hnutí Veřejnosti proti násilí (obdoba českého Občanského fóra). Následně stál po boku Vladimíra Mečiara a po rozdělení Československa se stal prvním ministrem zahraničí samostatné Slovenské republiky. S Mečiarem se však brzo rozešel a objevil se v první vládě premiéra Mikuláše Dzurindy jako ministr kultury. Po roce 2002 z politiky odešel, hrál v divadle i ve filmu a nějaký čas šéfoval komerční televizi Joj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám