Hlavní obsah

Hollande jde příkladem, eráru pomáhá dražbou vín

– Paříž • Aktualizováno
Právo, nek

Francouzský prezident François Hollande se odhodlal k dalšímu symbolickému gestu, kterým chce veřejnosti ukázat, že i on sám a jeho úřad to myslí s utahováním opasků v období hospodářské stagnace vážně a že chtějí jít příkladem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úřad francouzského prezidenta bude v rámci úspor dražit vínoVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co loni sobě a členům vlády snížil mzdy o 30 procent, se nyní rozhodl, že Elysejský palác vydraží část zásob svého vinného sklepa zásobeného výhradně kvalitními francouzskými produkty.

Část výtěžku prezidentská kancelář investuje do mladších, levnějších vín, která však budou stále dost vhodná pro tabuli hlavy státu, a zbytek výnosu vrátí pak do státní pokladny.

Dvoudenní dražbu zahájila ve čtvrtek ve sklepě na pařížském předměstí aukční síň Drouot. Nabídka zahrnuje asi desetinu z odhadovaného počtu více než 12 tisíc lahví, přičemž očekávaná cena prodávaných vín se pohybuje od 20 do 2500 eur (520 Kč až 65 tisíc Kč).

Foto: Jacques Brinon, ČTK/AP

V nabídce je i lahev vína Chateau d'Yquem premier cru Sauterne z roku 1966.

Aukci dominují vína burgundská a bordeauxská, nechybí ale ani vína z Alsaska či z údolí Loiry a Rhôny. Mezi nejdražší experti řadí například Petrus ročník 1990 za 2200–2500 eur za lahev nebo Château Latour ročník 1936, který je také vůbec nejstarším vínem nabízeným v aukci.

Přijeli také zájemci z Asie

„Všechna tato vína byla určena k tomu, aby se podávala na stole prezidenta republiky. Mnohá z nich byla svědkem velkých momentů v historii páté republiky,“ uvedla v prohlášení aukční síň Drouot.

Jde o vůbec první dražbu vinných zásob Elysejského paláce v historii sklepa. Založil jej v roce 1947 tehdejší prezident Vincent Auriol. Podobné pro veřejnost „tajemné“ vinné sklepy mají i další francouzské státní instituce, například Národní shromáždění nebo ministerstvo zahraničí.

Bezprecedentní dražba vyvolala zájem nejen médií, ale i sběratelů, znalců a prominentních konzumentů z domova i ze zahraničí, včetně zájemců z USA, Ruska, Číny nebo Japonska. (nek)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám