Hlavní obsah

Češka v Maďarsku měla na účtu 232 miliónů, skončila za mřížemi

– Budapešť

Českou občanku zatkly maďarské úřady v Budapešti pro podezření ze spoluúčasti na rozsáhlém finančním podvodu. Na jejím bankovním kontě vyšetřovatelé zajistili devět miliónů eur (zhruba 232 miliónů korun). Podvodníci operující v USA údajně tyto prostředky vylákali od občanů různých zemí pod příslibem výhodné investice. Oznámila to ve čtvrtek agentura DPA.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peníze byly na konto Češky poukázány z USA a měly být dále převedeny do Číny, řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci v maďarské metropoli zástupce maďarského daňového úřadu.

Podvodníci působící v USA podle jeho upřesnění získávali peníze od občanů různých zemí pod záminkou, že je za ně investují na nereálně vysoký denní úrok 2,15 procenta. Jejich záměrem prý ale bylo peníze zpronevěřit. Celkem tak údajně okradli 15 000 vkladatelů o 40 miliónů dolarů (asi 790 miliónů korun).

Na odhalování maďarských transakcí se podíleli i pracovníci amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podnět k vyšetřování dala příslušná banka, která upozornila na podezření z praní špinavých peněz. Bylo jí totiž nápadné, že během 20 dnů bylo na kontě Češky uskutečněno nezvykle mnoho peněžních převodů - konkrétně 5300.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám