Hlavní obsah

EK kritizuje ČR kvůli špatnému využívání evropských fondů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise ve středu kritizovala Českou republiku za problémy při využívání evropských fondů a za to, že dosud nepřijala zákon o státní službě.

Foto: Profimedia.cz

Budova Evropské komise

Článek

V doporučení komise také vyzvala Česko, aby změnilo daňový systém, aby méně brzdil ekonomický růst. Také by mělo snížit rozdíly ve zdaňování zaměstnanců a živnostníků a omezit zdanění práce. Komise navrhuje zdanění bydlení a dopravních prostředků.

Stejně tak vyzvala k zavedení pozdějšího odchodu do důchodu. V pasáži o školství se EK zmiňuje o potřebě zahrnovat romské děti do předškolní péče.

Je zapotřebí přijmout zákon o státní správě, zdůraznila EK. Zákon by měl "zajistit stabilní, efektivní a profesionální státní administrativu". "V souvislosti s nadcházejícím obdobím 2014 a 2020 je potřeba zlepšit správu evropských fondů," uvedla komise ve svých každoročních doporučeních. V této souvislosti také zdůrazňuje potřebu zavést protikorupční strategii pro letošek a příští rok.

ČR je jedinou zemí Evropské unie, která zákon o státní správě nemá, přestože se k jeho přijetí zavázala při vstupu do EU. Česká vláda ve středu projednávání návrhu zákona o úřednících opět odložila. Republice přitom hrozí, že kvůli tomu přijde o mnohasetmiliardové dotace. Komisi vadí, že se s každou vládou mění úředníci a požaduje odpolitizování státní správy. [celá zpráva]

Schodky rozpočtu se nemají snižovat na úkor růstu 

ČR by měla podle komise udržitelným způsobem snížit nadměrný deficit. Evropská komise poskytla šesti zemím Evropské unie, včetně Francie a Španělska, více času na snížení jejich rozpočtového deficitu. Chce jim tak umožnit omezit úsporné kroky a více se zaměřit na podporu ekonomického růstu. Kromě Francie a Španělska více času na snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu dostaly Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Slovinsko. Naopak s Itálií, Maďarskem, Litvou, Lotyšskem a Rumunskem ukončila EK disciplinární řízení kvůli nadměrným rozpočtovým schodkům, protože se jim podařilo schodky snížit.

Řada připomínek se objevila už v loňských doporučeních, například pokud jde o změny v daních, důchodovém systému či o "co nejrychlejší zavedení zákona o státní službě".

Doporučení Evropské komise pro ČR

  • je zapotřebí přijmout zákon o státní správě
  • je potřeba zlepšit správu evropských fondů
  • ČR republika by měla pozměnit daňový systém, aby méně brzdil ekonomický růst
  • ČR by měla omezit vysoké zdanění práce a snížit rozdíly ve zdanění zaměstnanců a živnostníků
  • ČR by měla udržitelným způsobem snížit nadměrný deficit
  • je třeba rychleji zvyšovat věk odchodu do důchodu
  • česká vláda by měla významně zlepšit efektivitu nákladů ve zdravotnictví, zejména v nemocniční péči
  • ČR by měla významně zvýšit počet inkluzivních předškolních zařízení, zejména se zaměřením na děti do tří let a na účast romských dětí

Doporučení jsou součástí koordinačního cyklu zavedeného po dluhové krizi, který má zajistit, aby potíže jednotlivých zemí nepřerostly do kritických proporcí. Doporučení komise musí v červnu podpořit summit EU a vstoupí v platnost, až je v červenci definitivně schválí Rada EU, tedy členské státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám