Hlavní obsah

První francouzský homosexuální pár chce po svatbě adoptovat dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montpellier
Aktualizováno

Ve Franci se ve středu vzala první homosexuální dvojice. Starostka Montpellier oddala Vincenta Autina a Bruna Boileaua navzdory masovým protestům části obyvatel. Obřad se kvůli tomu konal za přísných bezpečnostních opatření, napsala BBC. Oba muži by později rádi adoptovali dítě, uvedl list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Starostka Hélène Mandrouxová s Vincentem Autinem a Brunem Boileauem

Článek

Běžná svatební síň v Montpellieru nebyla dost velká, aby se do ní vešlo 200 přátel a příbuzných, dalších 300 aktivistů bojujících za práva homosexuálů a ještě 130 novinářů. Obřad se tak přesunul do větší haly. Původně měl být přenášen na velkoplošnou obrazovku před radnicí, kvůli obavám o bezpečnost se ale nakonec od tohoto plánu ustoupilo.

Sociálnědemokratická starostka Montpellieru Hélène Mandrouxová, která sama bojuje za práva homosexuálů, před obřadem prohlásila, že jí už vyhrožovali po telefonu. Jeden anonym jí prý poradil, aby si opatřila bodyguardy.

Zákon o sňatcích párů stejného pohlaví byl ve Francii přijat před deseti dny a má v zemi mnoho hlasitých odpůrců. V neděli se jich sešlo 150 000 v Paříži, přičemž protest vyvrcholil násilnostmi a 239 účastníků bylo zatčeno. [celá zpráva]

Homosexuální pár, který před svatbou žil spolu téměř sedm let, věří, že tento první manželský svazek ukončí napětí v zemi. "Po nenávisti totiž přišel čas mluvit o lásce," řekli snoubenci před obřadem.

Čtyřicetiletý Vincent Autin a o deset let mladší Bruno Boileau se poznali v roce 2006 na fanouškovských stránkách účastníka televizní talentové pěvecké soutěže La Nouvelle Star Christopha Willema. Část jeho příznivců se domluvila, že se setkají v Paříži. Autin a Boileau se do sebe zamilovali. Zatímco Autin už v Montpellieru bojoval za práva homosexuálů, Boileau neměl do té doby vztah s mužem.

Reklama

Výběr článků

Načítám