Hlavní obsah

Šest bosenských Chorvatů odsoudil Haag za zločiny ve válce na 111 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

K 25 letům vězení odsoudil ve středu mezinárodní tribunál v Haagu bývalého předáka bosenských Chorvatů Jadranka Prliče za válečné zločiny. Vysoké tresty dostalo i pět dalších představitelů neuznané Chorvatské republiky Herceg-Bosna, uvedlo radio Sarajevo.

Foto: Jiri Buller, ČTK/AP

Bosenský Chorvat Jadranko Prlić před soudem v Haagu

Článek

Prlić, který byl premiérem Chorvatské republiky Herceg-Bosny, dostal nejvyšší trest, k dvaceti letům byli odsouzeni Bruno Stojić, Slobodan Praljak a Milivoj Petković. První dva byli též uznáni vinnými z válečných zločinů.

Trest vězení v délce šestnácti let dostal Valentin Čorić a desetiletý trest Berislav Pušić. Verdikt je podstatně mírnější než tresty, jež navrhovali žalobci. Ti žádali pro Prliče a další tři obžalované 40 let vězení a pro dva zbývají 35 a 25 let.

Všichni se dopustili zločinů během války v Bosně v letech 1991 až 1994. Odsouzeni byli též za vraždy a násilí a za týrání bosenských muslimů.

Soud podle agentury AP také dospěl k závěru, že tehdejší chorvatský prezident Franjo Tudjman, který již zemřel, byl klíčovým účastníkem plánu, jehož cílem bylo vytvořit chorvatský ministát s možností později ho případně připojit k Chorvatsku.

Prlić byl od roku 1993 premiérem neuznané, ale Záhřebem podporované Chorvatské republiky Herceg-Bosna. Po jejím zániku byl ministrem obrany muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny (1994-1996) a v letech 1996 až 2001 zastával funkci ministra zahraničí celé Bosny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám