Hlavní obsah

Itálie platí africkým imigrantům za to, že odejdou do Německa

Řím/Hamburk

Stovky afrických uprchlíků, kteří utekli před občanskou válkou v Libyi, dostaly od italských úřadů 500 eur (13 000 korun) za to, že zemi opustí a přesunou se do Německa. Informoval o tom deník Die Welt s odvoláním na dopis z německého ministerstva vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Afričtí běženci v Itálii

Článek

V dopise zaslaném místním imigračním úředníkům se údajně dopodrobna popisuje nejnovější praxe Italů. Utečencům mělo být sděleno, že když dobrovolně odejdou z italských přijímacích center, která se měla následně zavírat, dostanou peníze. Množství uprchlíků tyto výzvy vyslyšelo a asi 300 z nich nyní přespává, kde se dá, ve známé čtvrti St. Pauli v Hamburku. "Do rukou jim dali peníze s radou, že by měli odjet do Německa," uvádí se v dopise.

Jde většinou o pracovní migranty ze subsaharské Afriky, kteří byli donuceni během války opustit Libyi, protože rebelové je dost často považovali za žoldáky Kaddáfího režimu. Do Německa se dostali jednoduše – italské povolení k pobytu jim umožňuje volně cestovat v celé oblasti schengenského prostoru volného pohybu. V Německu se ale nesmí bez povolení usadit ani pracovat.

"Nemají žádný právní nárok na to, aby tu zůstali či aby získali nějaké dávky. Není správné dávat jim nějaké falešné naděje. Existuje pro ně jen jediné řešení – vrátit se tam, kde mohou zůstat a pracovat, což je buď Itálie, nebo jejich rodná země," uvedl hamburský senátor Detlef Scheele, který má na starosti oblast práce, sociálních věcí, rodiny a integrace. Povolení k pobytu jim umožňuje zůstat v Německu tři měsíce. Italská vláda již údajně slíbila, že uprchlíky přijme zpátky.

Nepokoje v severoafrických zemích, které začaly na konci roku 2010, vyvolaly novou mohutnou uprchlickou vlnu, která naplno udeřila na nejblíže položenou Itálii. Loni se na italském pobřeží vylodilo přes 8000 nelegálních imigrantů. V roce 2011 to ale bylo dokonce 60 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám