Hlavní obsah

Vězně, který se probil na svobodu, dopadli ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská policie po šestitýdenním pronásledování zatkla v noci na středu lupiče, kterému se podařilo v dubnu pozoruhodným způsobem uprchnout z vězení. O zatčení informoval ministr vnitra Manuel Valls.

Foto: Interpol

Po Faïdovi pátral i Interpol.

Článek

Na čtyřicetiletého Redoina Faïda byl vydán evropský zatykač a francouzská policie a Interpol po něm intenzivně pátraly. Ministr Valls po jeho útěku kritizoval zjevná pochybení ostrahy věznice Sequedin u Lille.

Faïd si cestu z ní vytvořil trhavinou, kterou překonal několikery dveře ve vězení. Zajal také nakrátko čtyři rukojmí. Zatčen byl v hotelu v Pontaut-Combaultu jihovýchodně od Paříže, kde bydlel několik dní s komplicem.

Faïd je recidivista, který má problémy se zákonem od 90. let. Tehdy spáchal tři loupeže a po nich se ukrýval ve Švýcarsku a Izraeli. Zatčen byl v roce 1998 a odsouzen byl k 30 letům vězení. Po deseti letech byl však propuštěn na svobodu a o své kriminální činnosti v roce 2009 napsal knihu, která z něj udělala celebritu. V televizi tvrdil, že jeho zločinecká kariéra je minulostí. Teď byl vězněn kvůli vraždě městské policistky v roce 2010.

Policie považuje jeho útěk za mimořádně dobře připravený a bude se prý při výslechu snažit získat informaci o tom, kdo Faïdovi na svobodu pomáhal. Podle mnoha vyšetřovatelů musel mít spojence nejen venku, ale také uvnitř věznice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám