Hlavní obsah

Porušujete jeho práva, zastala se Assange před Brity ekvádorská vláda

Quito

Ekvádor viní Velkou Británii z pošlapávání lidských práv v případě zakladatele kontroverzního serveru WikiLeaks Assange. Tomu jihoamerická země poskytla loni v červnu útočiště na své londýnské ambasádě poté, co se Británie rozhodla vydat ho švédské justici. Australan tak přebývá už téměř rok v malé budově zastupitelského úřadu.

Foto: Chris Helgren , Reuters

Julian Assange na balkóně velvyslanectví Ekvádoru v Londýně

Článek

Ekvádorský ministr zahraničí v úterý prohlásil, že britská vláda porušuje lidská práva, když 41letému Assangemu brání ve vycestování do Ekvádoru. "Tím, že mu nedokážou zaručit bezpečný průjezd, porušují lidská práva občana, a každý den, po který je toto porušování uskutečňováno, dál ubližuje tomuto člověku," řekl šéf ekvádorské diplomacie Ricardo Patino agentuře Reuters.

Švédská justice Assange obviňuje ze dvou sexuálních útoků. Obviněný tvrdí, že se ve Švédsku ničeho nedopustil a že obvinění vůči němu jsou politickou mstou za práci WikiLeaks, jenž v roce 2010 zveřejnil desítky tisíc tajných dokumentů americké armády o válkách v Iráku a Afghánistánu. Později publikoval také čtvrt milionu tajných amerických diplomatických depeší z posledních let.

Obává se vydání do USA

Assange se navíc obává, že by ho Švédsko mohlo vydat do USA, kde by mu prý mohl hrozit i trest smrti.

Právě proto ekvádorský socialistický prezident Rafael Correa loni v srpnu Assangemu zaručil azyl, ale Australan nemůže opustit území velvyslanectví, protože by ho téměř jistě zadržely britské úřady.

Ekvádorská vláda už loni prohlásila, že Assange trpí plicními problémy. "Tento gentleman strávil celý rok, aniž by pocítil slunce, a to je opravdu vážné... , protože toto rozhodnutí učinila země, která říká, že chrání lidská práva," řekl Patino. Ministr rovněž uvedl, že ekvádorská vláda připravuje dokument, jenž má ukázat, že britská vláda je právně zavázána umožnit Assangemu vycestování.

Reklama

Výběr článků

Načítám