Hlavní obsah

Statisícová demonstrace proti sňatkům homosexuálů vyústila v násilí

Paříž

Nejméně 150 000 Francouzů protestovalo v neděli v Paříži proti schváleným sňatkům homosexuálů. Pořadatelé uvádějí miliónovou účast. Zadrženo bylo 96 radikálních odpůrců sňatků homosexuálů, protože část účastníků se odmítla rozejít, útočila na policisty nebo obsadila soukromé pozemky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti sňatkům homosexuálů skončila potyčkami s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Průvod šel po třídě Esplanade des Invalides. I přes varování francouzského ministra vnitra a obav z násilí s sebou někteří z účastníků pochodu vzali také děti. Demonstranti mávali charakteristickými růžovými a modrými vlajkami. Někteří vedli osly.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Teenageři protestují proti sňatkům homosexuálů

Na závěr protestu propukly potyčky mezi policisty a radikálními odpůrci sňatků homosexuálů vyzbrojenými holemi v rukou. Policie chtěla jejich pochod zastavit a použila i slzný plyn. Násilnosti však nebyly tak prudké jako při předchozích demonstracích, přesto bylo zatčeno 96 lidí. Úřady do ulic poslaly celkem 4500 policistů.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Francouzští policisté zadrželi mladíka na závěr protestu proti sňatkům homosexuálů.

Akci provázelo napětí také kvůli úterní sebevraždě ultrapravicového aktivisty a esejisty Dominiqua Vennera. Zastřelil se v katedrále Notre-Dame v Paříži poté, co nechal poslední vzkaz na internetovém blogu. Agituje v něm proti imigrantům a "odpornému" zákonu legalizujícímu sňatky homosexuálů.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Závěr pařížského pochodu proti sňatkům homosexuál

Politický ráz protestu

Krajně pravicoví demonstranti také vyvěsili transparent na sídlo vládnoucí Socialistické strany, na kterém vyzvali současného prezidenta Françoise Hollandea k odchodu.

Protesty tak podle agentur upozorňují na nespokojenost s prezidentem. V čele jednoho průvodu šel šéf konzervativní opoziční strany UMP Jean-Francois Cope. Poslanec za UMP Jacques Myard uvedl, že zákon umožňující sňatky lidí stejného pohlaví byl prosazen silou. Pokud prý jeho strana ve volbách zvítězí, zruší ho.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Mladí odpůrci sňatků homosexuálů čelí slznému plynu.

V průvodu kráčela i šéfka ultrapravicové opozice Marine Le Penová.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Večerní střety odpůrců sňatků homosexuálů s policiíé

Podle průzkumu ale více než polovina Francouzů podporuje zákon, který umožňuje sňatky lidí stejného pohlaví. Více než 70 procent se jich pak domnívá, že demonstrace by měly skončit. Protestující doufají, že i když se jim nepodařilo zákon zablokovat, podaří se jim prostřednictvím demonstrací alespoň zastavit nebo zpomalit přijetí dalších zákonů, které mají umožnit párům stejného pohlaví asistovanou reprodukci nebo adopce.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Nědělní průvod odpůrců sňatků homosexuálů byl v Paříží masový.

Reklama

Výběr článků

Načítám