Hlavní obsah

Před Nigerijcem, který ubodal britského vojáka ve Woolwichi, varovala i Keňa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Mombasa

Keňská policie varovala v roce 2010 před Nigerijcem, který minulý týden ubodal britského vojáka Lea Rigbyho ve Woolwichi. Michaela Adebolaja zadržela kvůli podezření ze spiknutí, jehož cílem mělo být převést skupinu radikálních muslimů do Somálska, kde by se připojili k milicím Aš-Šabáb bojujícím proti vládě.

Foto: Reuters

Muž drží v zakrvavených rukou sekáček na maso a velký nůž.

Článek

Adebolajo byl zadržen s pěti dalšími lidmi, když se na rychlém člunu přepravil na ostrov Lamu, vzdálený asi sto kilometrů od somálských hranic. Podle keňských vyšetřovatelů byl Adebolajo, který vystupoval jako Michael Olemindis Ndemolajo hlavním iniciátorem plánu a získal pro něj další lidi. Spekuluje se, že plán platil keňský muslimský duchovní šejk Abú Rogo, který byl loni zavražděn v Mombase.

Keňská policie podle listu Daily Mail předala v roce 2010 informace o svých podezřeních britskému velvyslanectví v Nairobi. To ale odpovědělo, že Adebolajo má čistý trestní rejstřík. Britské velvyslanectví podle keňských zdrojů naopak tlačilo na keňské úřady, aby byl Adebolajo propuštěn. Stěžoval si, že byl mučen, dva dny ho drželi o hladu a nedovolili setkat se s právníkem. Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že Adebolajo byl zadržen a poskytlo mu obvyklou pomoc v těchto případech. Adebolajo by zadržován několik dní do té doby, než byl deportován do Británie, kde se narodil.

Vysoký představitel keňské tajné služby v Mombase Eliah Rop řekl: „Poradili jsme Britům ohledně tohoto mužem, ale oni nás ignorovali.“ Podle dalšího keňského představitele dokonce Britové zmařili velký případ.

MI5 muže sledovala a verbovala

Po návratu do Británie byl Abedolajo v hledáčku tajné služby MI5. Ta ho ale za nebezpečného nepovažovala. [celá zpráva]

Podle rodiny se jej snažila naverbovat, aby s ní spolupracoval a podával jí informace o islámských radikálech. Abú Zuybyr, který si vzal Adebolajovu sestru, tvrdí, že právě tlak ze strany MI5 jej dovedl k radikalizaci a k útoku. Vyslýcháni byli podle Zuybyra i další členové rodiny. Podle rodiny se Adebolajo radikalizoval právě kvůli tomu, že mu věnovala pozornost tajná služba MI5.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová zase viní univerzity, že málo bojují proti hrozbě islámského radikalismu, protože Abedolajo se přiklonil k islámu v roce 2003, když dva roky studoval na Greenwichské univerzitě, než byl kvůli špatným výsledkům vyhozen.

Už bylo zadrženo devět lidí

Britská policie v souvislosti s útokem zadržela dohromady už devět lidí, tři jsou ve vězení. Dva pachatelé byli zadrženi na místě činu, když se po vraždě pokoušeli zaútočit na policii. Další člověk byl zatčen o víkendu a je podezřelý ze spiknutí s cílem spáchat vraždu.

Tři osoby - 29letý muž, 31letá žena a 29letá žena - byly kvůli podezření ze spiknutí za účelem vraždy zadrženy minulý čtvrtek. Obě ženy byly propuštěny v pátek, aniž byly obviněny. Muž se dostal na svobodu po složení kauce v sobotu a má být dále vyšetřován. Trojice mužů zadržená o víkendu byla propuštěna na kauci.

Reklama

Výběr článků

Načítám