Hlavní obsah

Manažeři slovenských dálnic mohou téměř vše, stát jim platí pojištění

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Funkcionáři Národní dálniční společnosti (NDS) jsou pojištěni proti způsobeným škodám. Parlamentní výbor pro neslučitelnost funkcí udělil dvěma z nich pokutu ve výši ročního platu. Není však vyloučeno, že pokuta bude proplacena z pojištění.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavští bossové jsou "vysmátí", za chyby prakticky nenesou odpovědnost.

Článek

Miliónová pojistka placená z peněz daňových poplatníků kryje manažery a řídící zaměstnance společnosti v případě jakýchkoli škod, které způsobí. „Vrcholem absurdity je, že pokud jim výbor udělí pokutu za zneužití funkce, i ta bude zaplacena z pojistky,“ uvedl ještě v únoru předseda parlamentního výboru opoziční poslanec Miroslav Beblavý.

Mluvčí ministerstva dopravy Martin Kóňa upozornil, že podobné pojistky byly uzavírány od začátku fungování NDS. „Bylo to v období druhé vlády Mikuláše Dzurindy vlády. Je otázkou, proč panu Beblavému tyto smlouvy nevadily a neřešil je tehdy,“ uvedl Kóňa.

Manažeři NDS jsou pojištěni proti případným chybám, nedbalosti, ale také následkům sexuálního obtěžování a šikany. NDS na pojištění svých manažerů ročně vynakládá 326tisíc eur (přes 8,4 miliónů Kč). Případné důsledky konání manažerů jsou kryty až do výše 70 miliónů eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám