Hlavní obsah

Finále Ligy mistrů mohou využít teroristé k útoku, varuje Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo je zneklidněno možným teroristickým útokem při finále Ligy mistrů. Úřady připravují přísná opatření, protože se statisíce lidí hodlají shromáždit na ulicích kvůli přenosům sobotního londýnského zápasu mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund, píše server Spiegel Online.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Fanoušek Bayernu Mnichov Florian Holland

Článek

Varování před možným teroristickým útokem přišlo od ruské tajné služby FSB. Nebylo prý ale konkrétní a nesouviselo přímo s finále fotbalové Ligy mistrů, dodala ČTK. FSB nicméně jmenovala konkrétní osobu podezřelou z terorismu a Spolkový kriminální úřad (BKA) ji už údajně identifikoval.

"Německo stojí už delší dobu na mušce mezinárodního terorismu. Nyní ale nemáme žádné náznaky týkající se plánů nebo cílů útoku," citovala ministra vnitra agentura DPA.

Před berlínskou Braniborskou bránou stojí obří telestěna, na které chtějí zápas sledovat desetitisíce fanoušků. Všude jsou stánky s pivem a buřty. Masové oslavy fotbalu mají v německé metropoli dlouhou tradici. A nejen tam.

Šéf Spolkového kriminálního úřadu Jörg Ziercke ale varoval před možným teroristickým atentátem v Německu.

Několik podezřelých prý plánovalo bombový útok a v ohrožení jsou právě místa, kde se bude masově slavit. Jedná se údajně o islámské teroristy.

Budou se prohlížet tašky

Fanoušci musejí počítat s velmi přísnými bezpečnostními opatřeními. Policie bude příchozí nejen v Berlíně přísně kontrolovat a prohlížet jim tašky a batohy. Za každou cenu se chce vyhnout situaci, jaká nastala nedávno v Bostonu.

Není jasné, jak konkrétní hrozba vlastně je. Ziercke sdělil ministrovi vnitra, že jde o indicie, které je třeba brát vážně. V minulosti se ale podobné informace objevily vícekrát a většinou nebyly přesné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám