Hlavní obsah

Ředitelka MMF vypovídala před soudem

Paříž

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ve čtvrtek dorazila k francouzskému soudu, kde ji vyslýchali kvůli podezření, že ještě jako ministryně financí napomohla ke zpronevěře veřejných prostředků. Podle francouzských justičních zdrojů je velmi pravděpodobné, že bude brzy oficiálně obviněna, uvedl na webu deník Le Figaro.

Foto: Jacques Brinon, ČTK/AP

Christine Lagardeová přichází k pařížskému soudu.

Článek

Šéfku MMF začal dopoledne vyslýchat Republikový soudní dvůr (CJR), jediný justiční orgán, který je kompetentní k soudnímu stíhání nynějších i bývalých francouzských ministrů. O případném obvinění by rozhodli soudci CJR krátce po ukončení výslechu, který má podle místních médií skončit nejpozději v pátek.

Sedmapadesátiletá Lagardeová je vyšetřována v aféře, která se týká odškodného pro Bernarda Tapieho v celkové výši 385 miliónů eur. Lagardeová v roce 2008 rozhodla, že se jeho spor z 90. let s bankou Credit Lyonnaise bude řešit v rozhodčím řízení. U soudu zopakovala, že žádný zákon neporušila a že v dané době to bylo nejlepší řešení, protože u soudu by Tapie získal více.

Pokud by Lagardeová byla uznána vinnou ze zpronevěry veřejných prostředků, jiné obvinění jí nehrozí, mohla by být odsouzena až k deseti letům vězení.

Banka Credit Lyonnaise prodala v roce 1993 majoritní balík akcií Adidasu, který držela firma patřící Tapiemu, jenž byl ministrem socialistické vlády a později se stal přítelem prezidenta Nicolase Sarkozyho. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé mají podezření, že rozhodnutí o arbitráži bylo součástí dohody, v rámci které na oplátku měl Tapie podpořit Sarkozyho ve volbách v roce 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám