Hlavní obsah

První část soudu s Mosteckou uhelnou skončila

– Bellinzona

Ve švýcarském městě Bellinzona skončila v úterý večer první fáze soudu s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti (MUS). Druhá část procesu začne 10. června, řekla mluvčí federálního soudu v Bellinzoně Mascia Gregoriová.

Foto: Petr Josek, Reuters

Důl MUS u Mostu

Článek

Soud začal 13. května a jeho první část měla skončit v pátek 24. května. Ze sedmičlenné skupiny bývalých manažerů obžalovaných z praní špinavých peněz, podvodů a korupce se před senát dostavili jen tři – Marek Čmejla, Jiří Diviš a Petr Kraus. Soud pokračoval v jednání pouze s nimi a případy nepřítomných Oldřicha Klimeckého, Antonína Koláčka a Belgičana Jacquesa de Grootea odložil na 10. června. Tribunál zároveň zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

Ve čtvrtek soud odmítl žádosti obhájců o přerušení jednání a začal s výslechem obžalovaných. První z nich, Jiří Diviš, odmítl vypovídat a stejný záměr oznámili i Čmejla a Kraus. Obhájci to zdůvodnili tím, že výpověď před švýcarským soudem by jim mohla uškodit při vyšetřování kauzy v České republice.

Mluvčí soudu v Bellinzoně zopakovala, že druhá část procesu bude pokračovat podle plánu 10. června. Soud pak hodlá obě části 24. června spojit a 26. června začít vyslýchat svědky. Závěr líčení je plánován na 12. července.

Proces je výsledkem šestileté práce švýcarských vyšetřovatelů, kteří rozplétali složité vztahy kolem 60 společností ve Švýcarsku, v Lichtenštejnsku, na Kypru či na britském ostrově Man. Švýcarské úřady obžalovaným zablokovaly 660 miliónů franků (asi 13,9 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám