Hlavní obsah

Moskvu straší hejna neznámého hmyzu, mezi obyvateli roste panika

Moskva
Aktualizováno

Obyvatele ruské metropole už několik dní děsí masivní hejna dosud neznámých druhů komárů. V Moskvě se šíří divoké spekulace o zmutovaných mravencích i armádách okřídlených útočníků. Uklidňování odborníků zatím příliš nepomáhá.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Krista Spasitele v Moskvě je největší pravoslavný kostel na světě.

Článek

Rostoucí paniku ještě posílila zpráva na sociálních sítích, která uváděla, že hmyz se soustřeďuje kolem slavného chrámu Krista Spasitele v centru Moskvy, který je centrem ruského pravoslaví.

Podle entomologů jde o neobvykle masivní výskyt velkých exemplářů z čeledi dvoukřídlého hmyzu muchnicovitých. V Moskvě dosud neznámý druh není prý pro člověka nebezpečný, lidi nenapadá, nemoci nepřenáší a alergie nevyvolává.

Na příčině neobvyklého jevu se ale odborníci neshodují. Podle některých je důvodem neobvyklá vlna veder, která od minulého týdne Moskvu sužuje.

Foto: Profimedia.cz

Muchnice janská (Bibio johannis) patří také do čeledi muchnicovitých. Ilustrační foto

Biolog Sergej Ludanov přičítá podle ruské televize zvýšený výskyt hmyzu klimatickým změnám, podle ekoložky Mariny Krivošejinové je za tím extenzivní ozelenění městského centra.

Útěchou znepokojených Moskvanů prý může být skutečnost, že sama příroda je nezvaných hostů brzy zbaví. Jejich životní cyklus není dlouhý a příčiny pro jejich dlouhodobý pobyt v městské aglomeraci prý neexistují. Už nyní podle agentury Interfax pokrývají chodníky v některých čtvrtích tisíce mrtvých komárů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám