Hlavní obsah

Antiněmecká karta v boji o Hrad nás vyděsila, zní od sudetských Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Augsburg

Názory Miloše Zemana na poválečnou minulost jsou už historicky překonané. Na úvod druhého dne 64. sudetoněmeckého sjezdu v Augsburgu to v neděli prohlásil předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Pany a vyjádřil lítost nad tím, že to český prezident ještě nepoznal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bernd Posselt

Článek

"Také mě vyděsilo, že v české prezidentské kampani byla opět bezostyšně vytažena antiněmecká karta. Bohužel prezident na Hradčanech nerozpoznal, že jeho argumentace byla už dobou překonána," uvedl Pany. Stejně jako v sobotu nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt přitom Zemana nejmenoval.

Zeman se v prezidentské kampani ostře vymezil vůči svému protikandidátovi, ministru zahraničí Karlu Schwarzenberovi, který odsoudil přístup poválečného československého vedení v čele s tehdejším prezidentem Edvardem Benešem k německé menšině.

Po nástupu do úřadu Zeman zopakoval svůj dřívější kontroverzní názor, že poválečné vysídlení sudetských Němců bylo pro ně mírnějším postihem než trest smrti. Devadesát procent sudetských Němců v předválečném Československu přitom obvinil z kolaborace s nacismem.

"Nečasova slova o hrůzách vyhnání a uznání sudetských Němců jako bývalých spoluobčanů to však nemůže vzít zpátky," připomněl Pany vzápětí únorový projev českého premiéra v bavorském zemském sněmu, v němž Nečas zopakoval vyjádření lítosti Čechů nad příkořím způsobeným sudetským Němcům poválečným vysídlením z Československa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám