Hlavní obsah

Dopomohl k 9515 vraždám, viní bývalého dozorce z Osvětimi

Berlín

Údajný dozorce z nacistického vyhlazovacího koncentračního tábora Osvětim Hans Lipschis, kterého policie zadržela počátkem května, je viněn z napomáhání k vraždě v 9515 případech. Informuje o tom německý nedělník Welt am Sonntag, jenž má k dispozici zatykač stuttgartského soudu. Obvinění se týká i transportu z Terezína z 24. ledna 1943, z něhož bylo hned po příjezdu do Osvětimi zplynováno 1773 lidí.

Článek

Nyní 93letý Lipschis byl podle zatykače z 2. května u obávaných selekcí, po nichž byli deportovaní označení za neschopné práce posíláni rovnou do plynových komor.

Žalobci vycházejí z toho, že bývalý rotmistr SS se podílel na nejméně devíti takových akcích. Při příjezdu transportu z Terezína přitom měl údajně "přinejmenším pohotovost".

Litevský rodák, jenž žil od vyhoštění z USA v roce 1983 v západoněmeckém městečku Aalen, sedí už téměř dva týdny ve vazbě. Jeho obhájce Achim Bächle se domnívá, že proces nezačne dřív než na podzim. "Zůstává otázkou, zda pak můj mandant ještě bude schopen sledovat proces," řekl Bächle německému listu.

Lipschis je podezřelý z podílu na vraždách osvětimských vězňů mezi lety 1941 a 1945. Podle německé prokuratury se osobně vražd osvětimských vězňů neúčastnil, ale svým jednáním vraždění napomáhal.

Na seznamu hledaných válečných zločinců, který vede Středisko Simona Wiesenthala, je Lipschis uveden na čtvrtém místě.

Lipschis podle německých médií připouští, že v Osvětimi sloužil, ovšem pouze jako kuchař, nikoli jako dozorce.

Reklama

Související témata:

Související články

V Německu zatkli bývalého dozorce z Osvětimi

Německá policie v pondělí zatkla 93letého muže, údajného bývalého dozorce v nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim. Vyšetřovatelé ho viní z vražd vězňů, na...

Výběr článků

Načítám