Hlavní obsah

Homosexuálové se v EU potýkají s hrozbami a útoky, Češi patří k nejtolerantnějším

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtina homosexuálů v Evropské unii se v posledních pěti letech setkala s útokem či hrozbou násilí kvůli své sexuální orientaci. Ukázal to průzkum Agentury EU pro základní práva (FRA). Česká republika z něj ovšem vyšla jako jedna z nejtolerantnějších z celé evropské sedmadvacítky.

Článek

„Zjištění jsou šokující,“ citoval server BBC zástupce FRA Friso Roscam Abbing.

Anketa se zaměřila na diskriminaci ve všedním životě. Čtvrtina respondentů (26 procent) odpověděla, že se v uplynulých pěti letech stala obětí útoku nebo násilné hrozby. Většina útoků se udála na veřejném místě. Útočníků bylo obvykle několik a převažovali mezi nimi muži.

Víc než polovina napadených ale útok či hrozbu úřadům či nadřízeným nenahlásila, protože se domnívala, že nebude nic podniknuto k nápravě.

Přes 80 procent homosexuálů v Evropské unii se setkalo s verbálními útoky kvůli své orientaci nebo se šikanováním ve škole. Téměř pětina je podle výzkumu vystavena diskriminaci při hledání zaměstnání a více než čtvrtina se v posledních pěti letech stala terčem násilného napadení nebo pohrůžek.

Třiapadesát procent leseb, gayů, bisexuálů a transgenderů (LGBT) například uvedlo, že se bojí na veřejnosti držet se s partnerem za ruku. V České republice to bylo 42 procent, na Slovensku 66 procent.

Nejrozsáhlejší průzkum

Studie FRA je prvním podobně rozsáhlým průzkumem v EU. Ten vycházel z dotazování téměř 100 000 lidí ve všech členských zemích a v Chorvatsku.

Jeho závěry byly představeny na závěr evropské konference o rovném postavení homosexuálů v nizozemském Haagu a při příležitosti Mezinárodního dne proti homofobii, který je v pátek.

Už ve čtvrtek čtrnáct členských států podpořilo petici vyzývající Evropskou komisi, aby se víc zasazovala o práva sexuálních menšin.

Kde je nesnášenlivost vůči homosexuálům velmi rozšířená
Nejméně tolerantní
zeměprocento odpovědí
Chorvatsko23
Bulharsko22
Rumunsko21
Nejtolerantnější
Česká republika2
Dánsko2
Finsko2

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám