Hlavní obsah

Vítěz bulharských voleb chce jejich opakování

Sofia

Vítěz bulharských voleb, středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova, požaduje opakování nedělního hlasování kvůli údajnému porušení volebního zákona. Obrátí se kvůli tomu na ústavní soud.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Bojko Borisov.volby vyhrál, přesto chce jejich opakování, výhra byla jen těsná.

Článek

"Dnes nebo zítra podá GERB stížnost k ústavnímu soudu," oznámil ve čtvrtek Borisov. Jak dodal, jestliže soud jejich stížnost odmítne, strana navrhne prezidentu Rosenu Plevnelievovi, aby byl vytvořen úřednický kabinet. Plevneliev už dříve odmítal ideu opakování voleb.

GERB tvrdí, že jej poškodilo sobotní prohlášení, že v tiskárně jednoho z radních strany GERB byly nalezeny falešné volební lístky. Sobota měla být přitom dnem volebního klidu, kdy je kampaň zakázána.

"GERB bude žádat, aby soud rozhodl o neplatnosti voleb," citoval Borisova bulharský deník Sega. Poté by se mělo podle něj konat nové hlasování do bulharského zákonodárného shromáždění.

GERB v nedělních volbách získal 30,5 procenta hlasů, což je 97 křesel. Hlasování sice vyhrál, ale jen velmi těsně. Druhé místo obsadila Koalice pro Bulharsko (KZB) vedená socialisty, kterou podpořilo 26,6 procenta voličů. Volby tak skončily patem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám