Hlavní obsah

Havlovu cenu dostal syrský karikaturista i opoziční hnutí na Kubě

Oslo

Nadace Human Rights Foundation (HRF) udělila ve středu ceny Václava Havla za kreativní disent syrskému karikaturistovi Alímu Ferzatovi, kubánskému opozičnímu hnutí Dámy v bílém a severokorejskému prodemokratickému aktivistovi Pak Sang-hakovi.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Demonstrující Dámy v bílém

Článek

Ceny předali v norském hlavním městě na závěr třídenní konference o lidských právech Oslo Freedom Forum bývalý rumunský prezident Emil Constantinescu a norský herec Pal Sverre Hagen.

Oceněný Alí Farzat je autorem satirických kreseb, které v posledních letech rozzuřily řadu arabských vůdců včetně syrského prezidenta Bašára Asada. V roce 2011 Farzata napadli maskovaní ozbrojenci, kteří mu zlomili obě ruce, přesto tvořil dál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Havel

Pak Sang-hak v roce 1999 uprchl z KLDR a od té doby bojuje za lidská práva a demokratizaci ve své vlasti. Je předsedou organizace Bojovníci za svobodnou Severní Koreu, která v balonech plněných heliem posílá do KLDR tiskoviny, DVD a USB s demokratickým poselstvím.

Za Dámy v bílém cenu ve středu převzala její šéfka Berta Solerová. Hnutí sdružuje manželky, sestry, matky a dcery vězněných kubánských disidentů.

Mezi laureáty byla rovněž rozdělena dotace ve výši 350 000 norských korun (přes 1,2 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám