Hlavní obsah

Obhájci exmanažerů MUS vytáhli ve Švýcarsku výslech Zemana

– Bellinzona • Aktualizováno

Advokáti exmanažerů Mostecké uhelné společnosti předložili v úterý u soudu ve Švýcarsku výslechy někdejšího premiéra Miloše Zemana a některých jeho ministrů. Podle výslechů v souvislosti s privatizací dolů nevznikla českému státu žádná škoda.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Budova federálního trestního soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde je souzeno šest bývalých manažerů a majitelů Mostecké uhelné společnosti.

Článek

Advokát Marka Čmejly záznam výslechu prezidenta a bývalého premiéra Miloše Zemana předal soudu. Zeman byl podle obhájce vyslechnut letos 18. února, zatímco Mertlík a Grégr 23. a 24. dubna. Podle advokáta obsah výslechů potvrzuje, že český stát nebyl při prodeji akcií MUS poškozen.

Čeští vyšetřovatelé letos vyslechli bývalé ministry financí Pavla Mertlíka a průmyslu a obchodu Miroslava Grégra z někdejšího Zemanova kabinetu.

Exmanažeři a majitelé MUS jsou v souvislosti s privatizací dolů obžalováni z praní špinavých peněz, z podvodů a korupce. Tribunál prozatím řeší především procedurální záležitosti.

Požádali o přerušení procesu

Obhájci také v úterý požádali trestní soud ve švýcarské Bellinzoně o přerušení procesu kvůli tomu, že okolnosti sporné privatizace dolů vyšetřují i české úřady. Podle obhájců to jejich mandantům znemožňuje se účinně hájit. Advokáti se svým požadavkem přišli během druhého dne jednání, které skončilo v úterý večer. Soud to odmítl.

Podle Čmejlova obhájce se paralelní vyšetřování v ČR zaměřuje na stejná fakta a jeho klient se nemůže vyjadřovat volně k celé věci a aktivně se hájit, protože vše se ihned dostane k vyšetřovatelům v ČR. Tuto žádost o přerušení podpořil i zástupce Petra Krause.

Soud chce vidět i nepřítomné obžalované

Soud pokračuje jen se třemi přítomnými obžalovanými - Čmejlou, Krausem a Jiřím Divišem. Soudce v pondělí odmítl proces pozdržet a přerušit jednání, jak žádali advokáti nepřítomných Oldřicha Klimeckého, Antonína Koláčka a Belgičana Jacquesa de Grootea. Soud jejich případy zatím oddělil a bude se věnovat přítomným.

Nepřítomným byla odeslána obsílka, aby se před soud v Bellinzoně dostavili 10. června. Do 24. května se soud nyní bude věnovat první skupině obžalovaných, od 10. června druhé skupině nyní nepřítomných. Obě části procesu se mají spojit 24. června. Teprve o dva dny později, od 26. června, budou předvoláváni první svědkové, aby se v rámci již "spojeného" procesu mohli vyjadřovat k záležitostem týkajícím se obou skupin obžalovaných. Celý proces by měl trvat do 12. července. Zatím není jasné, kdy bude vynesen rozsudek.

Česká strana proces sleduje

Soudce také rozhodl, že advokát nedávno zemřelého Luboše Měkoty nemůže vzhledem k jeho dosud nevyřízenému dědictví hájit jeho záležitosti. Může se však vyjadřovat v souvislosti se společností Edwards Consulting, která Měkotovi patřila. Na obstavených účtech Edwards Consulting ve Švýcarsku zůstává 24 miliónů eur (620 miliónů korun) a kromě toho miliarda korun. Podle obžaloby byla firma jednou z nastrčených společností využívaných k praní špinavých peněz získaných z kriminálních aktivit.

Poměrně prudká přestřelka se strhla kolem účasti společnosti Czech Coal Services, která se připojila k obžalobě a může se vyjadřovat k jednání soudu. Czech Coal Services je napojena na společnost Czech Coal, tedy nástupnickou firmu po MUS. Na Czech Coal Services přešly právní vazby po MUS. Spolu s dalšími exmajiteli MUS Vasilem Bobelou a Petrem Pudilem tyto firmy ovládá také Pavel Tykač.

Advokát Jiřího Diviše označil účast Czech Coal Services za "šaškárnu" s tím, že Bobela a Pudil "o všem" věděli a na nákupu akcií MUS a jejich pozdějším prodeji vydělali vysoké částky. Nechápeme, jak mohou sedět vedle obžaloby jako poškozená strana, to je snad žert, řekl advokát. Předseda tribunálu nicméně žádost o vyřazení Czech Coal Services zamítl.

Proces sledují dva právníci vyslaní českou vládou. Česká republika se nepřipojila jako žalující strana, protože příliš dlouho otálela. Podle švýcarské prokuratury se dosavadní pasivní přístup české strany výrazně změnil začátkem roku 2012. Exmanažeři MUS byli pak obviněni i loni v červnu v ČR – ze zneužívání informací ve služebním styku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám