Hlavní obsah

Obavy z nového koronaviru rostou, podle WHO je přenosný mezi lidmi

Paříž/Rijád

Světová zdravotnická organizace (WHO) se stále více kloní k tomu, že nová forma koronaviru je přenosná kontaktem s nakaženou osobou. Ve světě je nakaženo už přes 30 lidí, zemřelo zatím 18 osob. Nejnověji Francie v neděli potvrdila druhý případ onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice ve francouzském Lille, kde je hospitalizován pacient s novým koronavirem

Článek

Zástupce ředitele WHO Keidži Fukuda navštívil Saúdskou Arábii, kde je zaznamenáno nejvíce případů nákazy i úmrtí.

"Největší obavy vzbuzuje to, že na základě vzorků z mnoha zemí se stále více musíme klonit k hypotéze, že při blízkém kontaktu se tento nový koronavirus může přenést z osoby na osobu," řekl Fukuda novinářům v Rijádu.

Nová nákaza ve Francii

Francouzské ministerstvo zdravotnictví v neděli potvrdilo pozitivní testy na koronavirus u pacienta, který sdílel pokoj s mužem, jenž si nákazu přivezl z návštěvy Dubaje. Nyní je hospitalizován v izolaci v Lille, ale zpočátku byl na pokoji ve Valenciennes s jiným pacientem. Stav tohoto spolupacienta se už zhoršil, má vážné dýchací problémy. Zatímco první hospitalizovaný byl napojen na dýchací přístroje, druhý zatím ještě ne. Stav prvního z mužů lékaři i dnes označují za velmi vážný, ale stabilizovaný.

Nový druh koronaviru způsobuje symptomy podobné nákaze virem SARS, jenž se vyznačuje vážnými dýchacími obtížemi. Od SARS se liší zejména tím, že způsobuje poměrně rychle selhání ledvin.

Od loňského září se novým typem koronaviru nakazilo ve světě přes 30 lidí. Případy jsou kromě Francie hlášeny ze Saúdské Arábie, Jordánska, Británie a Německa. Zatím zemřelo 18 osob, z nich 11 v Saúdské Arábii.

Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest (SARS). Šíří se zpravidla kapénkami při kýchání. Při epidemii SARS v roce 2002 se nakazilo asi 8000 lidí a zhruba desetina z nich zemřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám