Hlavní obsah

Bulharská pravice vyhrála podle odhadů volby, ale bez většiny

– Sofia

Předčasné parlamentní volby dnes v Bulharsku vyhrála podle prvních odhadů výsledků pravicová strana GERB expremiéra Bojka Borisova. V novém parlamentu ale nebude mít podle agentury Reuters nadpoloviční většinu.

Foto: ČTK/AP

Bulharský volič ve volební místnosti

Článek

Podle průzkumů prováděných při odchodu voličů z hlasovacích místností by strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) měla obdržet přes 31 procent hlasů, zatímco Bulharská socialistická strana (BSP) přes 27 procent hlasů. V přepočtu na poslanecké mandáty by GERB měl obsadit 97 z 240 křesel v parlamentu, zatímco socialisté 85.

Volby se konaly po demisi Borisovovy vlády, kdy počátkem roku zuřily masivní protesty kvůli vysokým účtům za elektřinu, které vystavily distribuční společnosti, včetně českých firem ČEZ a Energo-Pro.

Nespokojení Bulhaři bouřlivě projevovali svoje rozladění nejen nad chudobou, ale i nad politickými skandály, korupci a vysoké nezaměstnanosti. Ze 7,3 miliónu obyvatel jich žije 1,5 miliónu pod hranicí chudoby. Průměrná penze činí v přepočtu 3500 korun a průměrný plat 10 700 korun), což je méně než polovina unijního průměru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám