Hlavní obsah

V Bulharsku začaly předčasné volby, předznamenal je skandál s volebními lístky

– Sofia

Bulharští voliči rozhodují od nedělního rána o složení nového parlamentu. Předčasné volby vyvolala únorová demise vlády. Mezi hlavní favority patří dosud vládnoucí strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) a opoziční socialisté. Jen den před hlasováním ale úřady zadržely 350 000 nelegálně vytištěných hlasovacích lístků.

Foto: Valentina Petrova, ČTK/AP

Sobotní demonstrace proti vládnoucí straně Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) v Sofii.

Článek

Bulharská prokuratura uvedla, že lístky byly objeveny v tiskárně, která již vytiskla legální hlasovací lístky objednané bulharskou vládou.

Tiskárna se nachází ve městě Kostinbrod, 14 kilometrů severozápadně od metropole Sofie. Její majitel Jordan Bončev, radní za stranu Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova, podle agentury Focus popřel, že by vytiskla nelegální lístky.

Foto: Stringer, Reuters

Bulharská policie před tiskárnou, kde byly objeveny tisíce nelegálně vytištěných hlasovacích lístků.

K záležitosti se vyjádřila i strana GERB, která protestovala proti "politickým spekulacím", ačkoli ji vyšetřovatelé v souvislosti s vytisknutím lístků nezmínili.

Volební kampaň také poznamenal skandál kolem údajných odposlechů, které měl organizovat někdejší ministr vnitra Cvetan Cvetanov.

Aféra může podle některých analytiků připravit stranu GERB o volební vítězství a na poslední chvíli zvrátit volební statistiku ve prospěch Socialistické strany. Povolební matematika otevírá podle médií řadu možností včetně velké koalice, ale i hrozbu politického patu a dalších měsíců nestability.

Volby by měly uzavřít dramatické období nestability a lidových protestů proti vysokým životním nákladům, které ovládalo bulharskou politickou scénu v minulých měsících. První výsledky průzkumů pořízených při odchodu voličů z volebních místností mají být oznámeny bezprostředně po 19:00 SELČ, kdy hlasování skončí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám