Hlavní obsah

V Německu zatkli bývalého dozorce z Osvětimi

– Stuttgart • Aktualizováno

Německá policie v pondělí zatkla 93letého muže, údajného bývalého dozorce v nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim. Vyšetřovatelé ho viní z vražd vězňů, na které dohlížel, uvedla agentura DPA.

Článek

Lékaři shledali, že zdravotní stav zatčeného muže je dostatečně dobrý pro to, aby mohl být vězněn.

Podle německých médií je zatčeným Hans Lipschis, jenž figuruje jako v pořadí čtvrtý na seznamu osob hledaných Střediskem Simona Wiesenthala. Lipschis v roce 1956 emigroval do USA, ale odtud byl v roce 1983 vypovězen zpět do Německa.

Podle německé regionální televize SWR přiznává, že v Osvětimi pracoval, ale prý jako kuchař.

Podle stuttgartské prokuratury však existují „pádné důkazy“, že se jakožto příslušník jednotek SS podílel na vraždách vězňů, převážně Židů, na které dohlížel v letech 1941 až 1945, kdy byl tábor osvobozen. V táboře bylo během druhé světové války zabito až 1,5 miliónu lidí.

Lipschis je jednou z pěti desítek osob, které jsou nyní vyšetřovány v souvislosti se svým působením v Osvětimi. Stuttgartští vyšetřovatelé poukazují na možnost stíhat bývalé dozorce na základě nové interpretace trestního práva v případu Johna Demjanjuka. Tohoto bývalého dozorce z koncentračního tábora Sobibor v Polsku před dvěma lety odsoudili za podíl na vraždách 28 060 židovských vězňů.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

„Samotná přítomnost na místě, kde se zabíjelo, by pro odsouzení postačovala,“ míní šéf vyšetřovatelů zločinů nacismu Kurt Schrimm. Podle něj je třeba podezřelé stíhat i po tak dlouhé době, aby bylo vneseno světlo do dějinných událostí a spravedlnosti bylo učiněno za dost. „Dlužíme to přeživším,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám