Hlavní obsah

Vichřice poškodila provizorní střechu hradu Krásna Hôrka

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Silná vichřice ve čtvrtek poškodila část provizorní střechy slovenského hradu Krásna Hôrka. Hrad vyhořel 10. března 2012 a je překrytý provizorní dřevěnou střechou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrad je od požáru uzavřen.

Článek

Část konstrukce dočasné střechy umístěné nad kaplí strhl vítr do nádvoří hradu. Dělníci už v pátek trhlinu opravovali, aby nedošlo k dalšímu poškození hradu. Podle Martina Ivaneckého, který na stavbu dohlíží, by oprava poškozené části neměla trvat déle než týden.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na hrad se jezdí dívat jen turisté vyhledávající katastrofy.

Místní obyvatelé se stěžují, že rekonstrukce hradu se zpozdila. Bylo potřeba udělat výběrové řízení při zadávání zakázky na opravu. Podle odhadu vyjde oprava hradu na deset miliónů eur (zhruba 257 miliónů korun). Hrad by měl být zpřístupněn veřejnosti v příštím roce.

Foto: Archiv hradu Krásna Hôrka

Požár hradu způsobili dva chlapci, kteří si v křoví pod hradem zapalovali cigaretu. Vítr oheň rychle rozfoukal směrem k hradbám a vzápětí chytla střecha vzácné historické památky.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár hradu Krásna HôrkaVideo: pro tvnoviny.sk Jozef Krúpa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám