Hlavní obsah

Nový nizozemský král Willem-Alexander složil slib

Amsterdam
Aktualizováno

Novým nizozemským králem se v úterý stal Willem-Alexander. Vystřídal populární 75letou královnu Beatrix, která abdikovala. Slib složil v amsterdamském chrámu Nieuwe Kerk na náměstí Dam v sousedství královského paláce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový nizozemský král Willem-Alexander v královském hermelínu při slavnostním ceremoniáluVideo: Reuters

 
Článek

Královna abdikovala ráno, ve dvě odpoledne složil slib Willem-Alexander, který také převzal symboly svého postu, korunu a žezlo. [celá zpráva]

Korunován však přímo nebyl, protože v zemi není státní církev, a tudíž nikdo, kdo by tak mohl učinit. Koruna i královské insignie ležely vedle něj.

Na korunovaci kráčel špalírem důstojným krokem oděn do hermelínového pláště v doprovodu své ženy, budoucí královny Máximy.

Foto: Reuters

Nový nizozemský král při projevu

„Přísahám lidu celého království, že budu dodržovat a zachovávat nařízení království,“ řekl v přísaze a dále uvedl, že bude „zachovávat nezávislost a územní království všemi silami" a že bude "všemi prostředky zachovávat práva a svobody Nizozemců“.

Po korunovaci král s královnou vyslechl Královskou píseň v podání rotterdamského sboru a přijal slib vlády a poslanců.

Foto: Reuters

Král Willem Alexander se svou ženou Máximou při inauguraci MENT)

Ve svém projevu ocenil svou předchůdkyni, uvedl, že Beatrix byla velmi dobrou královnou, po čemž zazněl potlesk, a ještě přitom byla matkou. Zdůraznil též, že by měli pozvednout svůj hlas a žít v rovnosti. [celá zpráva]

Složení přísahy bylo přítomno dva tisíce hostů. Na korunovaci se sjelo do Amsterdamu milión lidí.

Willem-Alexander je po třech královnách prvním mužem na nizozemském trůnu od roku 1890. Zároveň je nejmladším monarchou v Evropě. Po něm se na nizozemský trůn nejspíš znovu vrátí žena, neboť jeho nástupnicí je jeho nejstarší dcera, nyní devítiletá princezna Amalia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám