Hlavní obsah

Nový nizozemský král chystá modernizaci monarchie

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilém-Alexandr (46), celým jménem Willem-Alexander Claus George Ferdinand, princ Nizozemský, princ Oranžsko-Nasavský, svobodný pán z Amsbergu, se v úterý stal nový králem Nizozemska – po 123 letech panování tří vladařek. Jeho matka, královna Beatrix (75), oznámila nečekaně v lednu národu, že končí.

Foto: ČTK/AP

Nový nizozemský král Willem-Alexander s rodinou

Článek

Její nejstarší syn povládne pod svým jménem, nikoli jako Vilém IV., jak se původně předpokládalo. V hodinovém rozhovoru pro dvě televize už vyložil karty na stůl: „Monarchie se změní. Musí se přizpůsobit 21. století,“ předeslal.

Podle ústavy země tulipánů je panovník členem vlády, avšak budoucí král na tom nelpí. „Přijmu vše, pokud půjde o demokratický proces a bude dodržen duch ústavy. Chci se stát stabilizačním faktorem, zastupovat, povzbuzovat a spojovat lidi,“ svěřil se.

Korunní princ dal také na srozuměnou, že se nebrání více ceremoniálnímu postavení. „Nejsem protokolární fetišista. I přestříhávání pásky však může mít svůj obsah,“ ujistil do kamer v elegantním bílo-zlatém sále svého budoucího sídla Paleis Noordeinde.

Princ i jeho manželka, princezna Máxima (41), rozhovorem u veřejnosti zabodovali. Neuvěřitelných 90 procent Nizozemců po něm uvedlo, že Vilém-Alexandr se stane důstojným nástupcem své matky Beatrix. Divadelní kritik listu NRC Handelsblad udělil dvojici za její TV výkon čtyři hvězdičky, jako by šlo o premiéru královského dramatu od Shakespeara.

Máxima je hvězda, její otec nežádoucí

Nejstarší syn královny přitom před lety začínal jako lehkovážný playboy. Nenechal na pokoji žádnou sukni a kvůli náklonnosti ke chmelovému moku mu za studentských časů přezdívali Prinz Pilsje (Princ Pivko). Po jednom z mejdanů dokonce skončil i se svým mercedesem v grachtu.

Pak prošel pozoruhodnou proměnou – z opíjejícího se Casanovy naprosto nepřipraveného na své poslání se stal zodpovědným otcem tří dcer. Celá léta musel bojovat o přízeň svého 16miliónového národa. Teď je mezi poddanými respektován. A jeho nesmírně oblíbená, temperamentní a spontánní manželka, v Argentině narozená Máxima, mu od svatby v roce 2002 pomohla získat sympatie.

Navzdory popularitě Máxima s sebou ale vláčí i rodinnou zátěž. Její otec Jorge Zorreguieta (85), spoluvlastník obchodní firmy, byl ženatý a měl tři děti, když se v roce 1967 zamiloval do své o 15 let mladší sekretářky. Argentina dlouho nedovolovala rozvody. Jorge se přesto s matkou Máximy odstěhoval na farmu a v roce 1987, když už to šlo, se s ní oženil.

Mezitím Máximě přibyli tři sourozenci a její otec působil sedm let jako ministr zemědělství junty, která vládla v Argentině na přelomu 70. a 80. let železnou pěstí a levicové odpůrce shazovala z vrtulníků do moře. Tak zmizelo beze stopy na 30 tisíc lidí.

Může létat jako linkový pilot

* Jeho královská Výsost (Zijne Koninklijke Hoogheid) se narodil 27. dubna 1967.

* Má dva mladší bratry – Johana Frisa (44), který zůstává od loňského ledna v kómatu po zasypání lavinou v Rakousku, a Constantijna (43).

* Studoval na lyceu v Haagu a pak historii na Leidenské univerzitě.

* V únoru 2002 se oženil s argentinskou kráskou neurozeného původu Máximou (41), s níž má tři dcery.

* Už v průzkumu z roku 2006 se 52 procent Nizozemců vyslovilo pro to, aby na trůnu vystřídal matku do pěti let.

* V roce 1985 získal licenci pilota, má povolení řídit vládní letadla a je pilotem aerolinií Air France-KLM.

    Zdroj: DPA

Zorreguietu na korunovaci – podobně jako na svatbu – nepozvali. Ze solidarity nepřijedou ani matka Máximy, její tři vlastní a tři nevlastní sourozenci. „Všichni budou ceremonii sledovat doma v přímém přenosu,“ uvedl týdeník Bunte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám