Hlavní obsah

Britka chtěla další dítě, donutila 14letou adoptovanou dceru k umělému oplodnění

Praha

Na pět let odsoudili v Británii za krutost vůči dětem matku, která donutila svou šestnáctiletou adoptovanou dceru, aby podstoupila umělé oplodnění. Úřady jí nedovolily adoptovat další dítě a ona je za každou cenu chtěla, uvedl list Guardian.

Článek

Žena nutila k umělému oplodnění adoptovanou dceru už ve čtrnácti, když ještě byla panna. Dívka otěhotněla, ale pak potratila. V šestnácti už ale porodila, když ji matka nechala oplodnit spermatem pořízeným přes internet. Děvče se podvolilo, protože se dominantní ženy příliš bálo.

„Program umělého oplodnění byl naplánován, už když dceři bylo třináct. Začal ve čtrnácti a skončil, když otěhotněla v šestnácti,“ řekl soudce. Inseminována byla sedmkrát, než otěhotněla, jednou dárce přišel rovnou do domu, šestkrát pomocí semene od spermabanky společnosti Cryos International.

Podle vyšetřovatelů byla dívka, která neměla žádné kamarádky ve svém věku, napřed matčiným přáním šokována, ale pak souhlasila. „Myslela jsem si, že když to udělám, možná mě bude mít radši,“ uvedla ve výpovědi dívka.

Když měla rodit, tvrdila, že otcem je stejně starý hoch, s nímž strávila noc a který je nyní v cizině. Test DNA ale potvrdil, že otcem je dárce od Cryosu.

Odsouzená už dříve adoptovala tři děti ze zahraničí. Sama děti neměla kvůli zdravotním problémům a nechala se sterilizovat.

Úřady selhaly

Případ podle listu upozornil na nedostatky v adopcích ze zahraničí, kdy adoptivní rodiče děti různým způsobem zneužívají. Panují dokonce pochybnosti, zda třetí adopce byla legální.

Ukazuje i na selhání systému sociální péče, když žena využívala všech benefitů, ale nikdy nebyla dostatečně kontrolována. Nikdo nešel navštívit rodinu, když žena rozhodla, že dívka nebude chodit dál do školy a bude ji vyučovat doma.

Ukázal také na díry v zákonech o umělém oplodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám