Hlavní obsah

Terčem byli politici, řekl zoufalec, který střílel u sídla italské vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Blízko sídla italské vlády se v neděli střílelo, na místě jsou dva zranění policisté. Server listu La Repubblica napsal, že v souvislosti se střelbou byl jeden člověk zadržen. Ke střelbě došlo v době, kdy nový kabinet Enrika Letty skládal přísahu. Střelec uvedl, že terčem měli být politici, napsal server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U sídla italské vlády se stříleloVideo: Reuters

 
Článek

Před sídlem vlády střílel muž v obleku s kravatou. Podle svědků útočník vypálil kolem 11:30 z pistole pět nebo šest ran na policisty. Policista, kterého zasáhl do krku a kulka mu poškodila páteř, je ve vážném stavu, druhý byl zasažen do nohy. Zraněna byla i chodkyně.

Devětačtyřicetiletý střelec Luigi Preiti z Kalábrie byl zadržen. Podle ministra vnitra Angelina Alfana šlo o "izolované gesto" nezaměstnaného muže se sebevražednými sklony, který už neobrátil zbraň proti sobě, protože mu došly náboje. Podle žalobců ale Preiti řekl vyšetřovatelům, že jeho terčem měli být politici.

Foto: Mauro Scrobogna, ČTK/AP

Zadržený střelec před sídlem italské vlády

Kvůli střelbě musela nová vláda premiéra Enrika Letty zůstat v nedalekém prezidentském paláci, kde skládala přísahu do rukou prezidenta Giorgia Napolitana.

Jednadvacetičlenný kabinet velké koalice vznikl po dvou měsících od nerozhodných únorových voleb. Chybí v něm jak expremiér Silvio Berlusconi, tak odstupující vůdce levice Pier Luigi Bersani.

Foto: Mauro Scrobogna, ČTK/AP

Zraněný italský policista před sídlem vlády

Vláda žen

Ministrem vnitra a zároveň místopředsedou vlády bude sekretář strany Lid svobody (PdL) Angelino Alfano. Viceguvernér centrální banky Fabrizio Saccomanni stane v čele ministerstva hospodářství, ministryní zahraničí bude bývalá eurokomisařka Emma Boninová.

Ženy jsou ve vládě silně zastoupené, ministryní pro rovné příležitosti a sport se stala kajakářka Josefa Idemová a ministryní spravedlnosti Anna Maria Cancellierová. Ženy stojí i v čele ministerstev  pro integraci (Cécile Kyengová), školství (Maria Chiara Carrozzová), zdravotnictví (Beatrice Lorenzinová) a zemědělství (Nunzia De Girolamová).  [celá zpráva]

Vítězná levice původně odmítala velkou koalici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám