Hlavní obsah

Tři mrtví po střelbě kalašnikovem v jižní Francii

– Marseille

Muž ozbrojený kalašnikovem zastřelil ve čtvrtek v jižní Francii tři lidi a čtvrtého vážně zranil. Podle policie měl útočník psychické problémy. Palbu zahájil přímo na ulici ve městě Istres asi 20 kilometrů od Marseille. Policisté na místě činu pachatele ve věku okolo dvaceti let zadrželi, uvedla agentura Reuters.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie uvedla, že útočník měl už dřívější záznamy v trestním rejstříku týkající se nelegálního držení zbraní.

Své oběti si útočník vybral náhodně, začal zničehonic pálit do davu. Policisté tvrdí, že muž nejspíš trpí nějakým psychickým onemocněním.

"Podle všech informací měl tento muž u sebe zbraň vysokého kalibru, kalašnikov, a začal střílet do kolemjdoucích," popsal novinářům francouzský ministr vnitra Manuel Valls.

"Je to velmi znepokojující. Opět se ukázalo, jak velkým problémem jsou zbraně, které mezi lidmi kolují," dodal. Ministr místo činu osobně navštívil.

V Marseille a jeho okolí dochází čím dál tím častěji k útokům spojeným zejména s drogovými zločiny. Do oblasti se totiž v posledních letech dostalo množství zbraní z Balkánu po skončení tamních válek v 90. letech minulého století.

Podle prvních informací neměla dnešní střelba žádný náboženský podtext. Vyvolala ale vzpomínky na krveprolití, ke kterému došlo loni v březnu v oblasti Toulouse. Mohamed Merah zde ve jménu teroristické sítě Al-Káida během několika dní chladnokrevně zastřelil sedm lidí: tři vojáky, tři malé židovské děti a rabína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám