Hlavní obsah

Na kolenou žádám o odpuštění, řekl srbský prezident kvůli masakru ve Srebrenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Na kolenou" se srbský prezident Tomislav Nikolić v rozhovoru pro bosenskou televizi omluvil za srebrenický masakr z války provázející rozpad někdejší Jugoslávie. Uvedla to ve čtvrtek agentura AFP, podle které bude interview vysíláno 7. května v bosenské státní televizi (BHT).

Foto: Nikola Solic, Reuters

Srbský prezident Tomislav Nikolić

Článek

"Poklekám a žádám, aby bylo Srbsku odpuštěno za zločiny spáchané v Srebrenici," prohlásil Nikolić.

Výňatky z rozhovoru byly ve čtvrtek zveřejněny na internetu a konkrétní výrok agentuře potvrdil i zdroj z kanceláře srbského prezidenta.

Slovo genocida stále nepadlo

Nikolić, který je označován za populistického nacionalistu, v poslední době podstatně zmírnil svůj protievropský kurz. Ještě loni v červnu po nástupu do funkce vyvolal velký rozruch v Bosně a v západních zemích, když prohlásil, že se v Srebrenici nekonala žádná genocida.

Podle úryvků z rozhovoru Nikolić slovo "genocida" už téměř údajně vyslovil, ale v posledních chvíli se zarazil a použil slovo "zločin".

Ve Srebrenici bosenskosrbské jednotky v červenci 1995 povraždily na 8000 muslimských mužů a chlapců. Šlo o největší masakr v Evropě od konce druhé světové války. Západ a Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) případ uznávají jako genocidu.

Omluvy se Muslimové (dnes Bosňáci) dočkali v minulosti i od Nikolićova předchůdce Borise Tadiče, který se s ní obrátil na příbuzné obětí. Ani on ale nehovořil o genocidě.

Srebrenický masakr oficiálně odsoudil srbský parlament v březnu 2010.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám