Hlavní obsah

Anonymní pohrůžka na webu uzavřela školy v nizozemském Leidenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leiden

Úřady v nizozemském univerzitním městě Leiden v pondělí kvůli anonymní hrozbě uzavřely všech více než 20 místních škol. Učinily tak poté, co se v neděli na internetu objevila pohrůžka, že se jedna ze škol stane terčem vražedné střelby. Policie v této souvislosti zadržela bývalého studenta jedné školy.

Foto: ČTK/AP

Policie před jednou z uzavřených škol v Leidenu

Článek

"Každý idiot, který vloží nějakou hrozbu na internet, nyní může ochromit polovinu společnosti," zlobil se šéf učitelského sdružení AVS Ton Duif na úplné uzavření všech škol. To postihlo tisícovky studentů a vyučujících.

"Naprosto mě to zaskočilo a začal jsem se třást, když mi zavolali. Celou noc jsem nemohl spát," řekl Frans van der Mark, kterému v neděli pozdě večer volali ze školy, aby dnes nechal své děti doma.

Starosta Leidenu Henri Lenferink připustil, že může jít jen o morbidní žert, ale nechtěl prý nic riskovat.

Zadrželi bývalého studenta

Pohrůžku někdo umístil na server 4chan. Pisatel v neděli anglicky napsal, že  zastřelí jednoho učitele a co nejvíce studentů v jedné z leidenských škol. Bude prý mít u sebe revolver typu Colt Defender ráže 9mm a dopis, který jeho počínání vysvětlí. Hrozbu zachytila švýcarská policie a předala nizozemským kolegům.

V souvislosti s vyhrožováním byl v pondělí podle nizozemské policie zadržen bývalý student britské střední školy v Nizozemsku. Škola je v městečku Voorschoten, které leží mezi Leidenem a Haagem.

Zadržený mladík byl loni vyhozen ze školy pro špatné chování, uvedla policie bez upřesnění, zda ho podezřívá z možného útoku, nebo z falešného vyhrožování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám