Hlavní obsah

Srbové se dohodli s Kosovem, otevírají se jim dveře do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Srbsko a jeho bývalá provincie Kosovo dosáhly za zprostředkování Evropské unie dohody o urovnání vztahů. Podle agentury Reuters to v pátek oznámila unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. Dohoda odblokuje jednání o vstupu Srbska do EU.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Catherine Ashtonová v sídle NATO

Článek

"Jednání skončila. Text parafovali oba premiéři," oznámila novinářům šéfka unijní diplomacie. "Chci jim pogratulovat," dodala.

Ashtonovou s touto zprávou předběhla kosovská ministryně pro evropskou integraci Vlora Çitakuová. "Máme dohodu!" oznámila na Twitteru.

Podpis dohody potvrdil i srbský premiér Ivica Dačić. Podle něj je dohoda nejlepší z toho, co Srbům bylo doposud nabídnuto. Nicméně Bělehrad podle něj dá konečnou odpověď až v pondělí. Premiér upozornil, že dokument nepodepsal, jen parafoval, stejně jako jeho kosovský protějšek Hashim Thaçi a Ashtonová. Přes víkend o něm bude srbský prezident Tomislav Nikolić jednat s vedoucími politickým činiteli země a výsledek sdělí šéfce unijní diplomacie v pondělí.

Srbský první místopředseda vlády Aleksandar Vučić sdělil, že byly změněny dva články, které se týkaly přijetí Kosova do mezinárodních organizací (článek 14) a otázky působení policie na severu Kosova obývaném Srby (článek 9).

Podle srbského rádia B92 neprobíhalo desáté kolo jednání lehce. Poslední překážkou byl požadavek kosovského premiéra, aby Srbsko přestalo blokovat členství Kosova v jakýchkoli mezinárodních organizacích. Na to srbský premiér Ivica Dačić nechtěl přistoupit, neboť by to prakticky znamenalo uznání samostatnosti Kosova, což Srbsko důrazně odmítá.

Po podepsání dohody obě delegace za doprovodu estonské zamířily ke generálnímu tajemníkovi NATO Andersu Foghu Rasmussenovi. NATO má garantovat, že kosovské síly nevstoupí samy na sever Kosova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám