Hlavní obsah

Ve třech kolech v Itálii nezvolili prezidenta

– Řím

V Itálii pokračuje v pátek druhým dnem volba nového prezidenta, která ve čtvrtek skončila nezdarem, když se zákonodárci nedokázali shodnout na jméně nástupce dosluhující hlavy státu Giorgia Napolitana. Středolevá koalice kolem Piera Luigiho Bersaniho proto v pátek navrhla místo bývalého předsedy senátu Franka Mariniho jiného kandidáta, expremiéra Romana Prodiho.

Foto: Max Rossi , Reuters

Romano Prodi

Článek

Marini nezískal v prvním kole potřebných 672 hlasů a ve druhém úplně propadl, když se proti němu postavila i část levice.

Prodi ale také neuspěl. Ani v dopoledním třetím kole, když nezískal potřebnou většinu. Proti Prodimu se ostře postavila pravice, jejíž klíčový představitel Silvio Berlusconi několikrát řekl, že levicový expremiér v prezidentském paláci je pro něj nepřijatelný.

Třetí kolo ale volitelé zjevně vypustili, když většina odevzdala prázdné volební lístky. Ostrý souboj se odehraje až v dalším kole odpoledne, kdy už bude k vítězství potřeba výrazně méně hlasů.

Ve čtvrtém kole volby mu k vítězství stačí prostá většina 504 hlasů a Bersani disponuje 495. Není proto vyloučeno, že potřebných devět hlasů se mu podaří získat z jiných stran.

To, že volba prezidenta bude velmi obtížná, se předem předpokládalo. Parlament je totiž ochromený kvůli nerozhodnému výsledku únorových voleb, po nichž ani jedna z velkých stran nezískala potřebnou většinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám