Hlavní obsah

Itálie stále neví, kdo bude prezidentem. Politici ho nezvolili ani napodruhé

Řím
Aktualizováno

Ani z druhého kola volby nové hlavy italského státu zatím nevyšel žádný vítěz. Někdejší šéf senátu a největší favorit Franco Marini nezískal nutnou dvoutřetinovou většinu, tedy 672 hlasů.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Prezidenta volili italští politici v dolní komoře parlamentu.

Článek

Nového prezidenta volili v Římě na společné schůzi italští zákonodárci a zástupci jednotlivých regionů, celkem 1007 oprávněných volitelů.

Další kolo volby by se mělo konat v pátek, je ale možné, že bude odsunuto na sobotu.

Šéf levice Pier Luigi Bersani po nezdaru druhého kola oznámil, že jeho Demokratická strana (PD) připraví nový návrh, který předloží parlamentu.

80letý Franco Marini byl přijatelný pro šéfa levice Pier Luigiho Bersaniho, tak i pro středopravý tábor expremiéra Silvia Berlusconiho. Jenže část Bersaniho Demokratické strany se postavila proti. Volba se proto zkomplikovala. V prvních třech kolech musí získat kandidát minimálně dvoutřetinovou většinu, v dalších kolech už stačí prostá většina.

Současná hlava státu, 87letý Giorgio Napolitano, končí po sedmi letech ve funkci 15. května. Druhý nejvyšší počet hlasů po Marinim získal v prvním kole Stefano Rodotá, 69letý právník a místopředseda dolní komory italského parlamentu. Někteří ze zákonodárců ale dali svůj hlas i dosluhujícímu Napolitanovi či úřadujícímu premiérovi Mariovi Montimu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám