Hlavní obsah

Rakev s Thatcherovou převezli do Westminsteru

Londýn

Tělo zesnulé britské expremiérky Margaret Thatcherové bylo v úterý odpoledne před středečním pohřbem převezeno do kaple svaté Marie v areálu parlamentu ve Westminsteru. Tam se s ní mohou během soukromého obřadu odpoledne rozloučit blízcí příbuzní a sto poslanců.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Pohřební vůz převážející rakev s Margaret Thatcherovou

Článek

Po privátní mši zůstane kaple otevřena pro členy obou komor parlamentu, aby uctili její památku.

Rakev zůstane v kapli přes noc až do zítřejšího velkolepého pohřbu. Pak ji pohřební vůz převeze do kaple britského královského letectva ve Westminsteru. Odtud ji na lafetě povezou do katedrály svatého Pavla.

Během pohřbu přestane bít Big Ben i velké hodiny ve Westminsteru, což se naposled stalo při pohřbu Winstona Churchilla a opozice to kritizuje jako přehnané.

"Umlčet zvony na Big Benu zachází příliš daleko," řekl významný labouristický politik George Galloway, který dodal, že nejsou tolerovány kritické názory: "Byla to zlá a rozdělující žena, kterou nenáviděla polovina země a která způsobila velké škody společnosti, o které říkala, že neexistuje."

Pohřbu se zúčastní mnozí světoví politici, včetně těch na penzi, kteří se s ní potkávali v době, kdy byla ve funkci, jako byl americký ministr zahraničí Henry Kissinger. Dorazí i bývalý americký viceprezident Dick Cheney nebo Václav Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám