Hlavní obsah

Policie zadržela tři Bělorusy s uloupeným vejcem od Fabergého

– Paříž

Francouzská policie minulý týden našla Fabergého velikonoční vejce v odhadované ceně 800 000 až milión eur (21 až 26 milionů korun), které bylo ukradeno před čtyřmi roky v Ženevě. Policisté v pondělí uvedli, že tuto drahocennost objevili na francouzsko-švýcarské hranici u tří Bělorusů podezřelých z více krádeží.

Foto: Profimedia.cz

Vajec od Fabergého bylo vyrobeno asi 50 kusů, dochovalo se 42.

Článek

Umělecké dílo je podle zprávy vyrobeno z kilogramu zlata a vyzdobeno stovkami drahokamů. Na výšku má 25 centimetrů a na šířku 19. Ukradeno bylo v roce 2009 kuvajtské obchodní společnosti sídlící v Ženevě.

Policisté na vejce přišli ve čtvrtek večer při "rutinní" kontrolní operaci na několika silnicích u švýcarských hranic, když si všimli podezřelého manévru automobilu BMW. Díky okamžitému uzavření silnic pomocí zátarasů se podařilo zadržet BMW se dvěma Bělorusy a s Fabergého vejcem, ale také vůz Jaguár, které řídil třetí Bělorus.

Na tyto muže ve věku 24 až 38 let už byly dříve vydány zatykače jak ve Francii, tak ve Švýcarsku kvůli různým krádežím.

Vejce prý našli

Zadržení nejprve tvrdili, že vejce našli, a pak, že ho koupili na bleším trhu. Co s klenotem chtěli dál dělat, policisté nezjistili. Zřejmě podle nich jde o tým, který měl uloupené umělecké dílo přepravit a dojednat jeho prodej.

Původní firmu Fabergé založil v roce 1842 ruský klenotník Gustav Fabergé, jehož syn Peter Carl Fabergé se proslavil klenotnickými vajíčky pro rodiny ruských carů. Poslední výtvor z jeho dílny zhotovený před revolucí v Rusku bylo vojenské vejce z oceli, protože drahokamy a drahé kovy nebyly k mání.

Peter Carl Fabergé se stal v roce 1885 dvorním klenotníkem cara Alexandra III. a ještě týž rok mu car dal za úkol vytvořit k Velikonocům neobyčejné vajíčko pro carevnu. Klenotník úkol splnil s fantazií: uvnitř zlatého emailovaného vejce seděla na vejcích maličká slepička. Dárek carskou choť Marii Fjodorovnu tak nadchl, že od té doby dostávali členové carské rodiny podobné klenoty každý rok o Velikonocích až do roku 1916.

K nejcennějším ve sbírce patří Korunovační vejce, jehož cenu aukční síň Sotheby's zhodnotila na 24 milionů amerických dolarů (475 milionů korun). V nitru vejce, které daroval Mikuláš II. v roce 1897 své manželce Alexandře, ukryl Fabergé miniaturu kočáru užitého při korunovaci.

Odhaduje se, že vajec bylo vyrobeno kolem 50, z nich se dochovalo 42.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám