Hlavní obsah

V Británii recyklují kovy z nebožtíků, dělají z nich dopravní značky

Právo, znk
Londýn

Kloubní náhrady, chirurgické šrouby a další kovové části z ostatků zesnulých se v Británii po kremaci recyklují a jdou zpátky do oběhu − vyrábějí se z nich například dopravní značky, lampy pouličního osvětlení či součástky do motorů letadel. Příbuzní přitom mají možnost před obřadem rozhodnout, zda chtějí, aby jim kovové části z těl jejich drahých byly po kremaci vydány, většina z nich ale souhlasí s recyklací.

Foto: Profimedia.cz

Kyčelní náhrada. Ilustrační foto

Článek

Kovové části se tak po spálení ostatků vybírají a pak ve speciálním závodu roztřídí: cenné kovy jako kobalt nebo titan se prodávají automobilkám a firmám leteckého průmyslu, které z nich vyrábějí například součástky do motorů.

Méně cenné kovy jdou ke všeobecnějšímu použití. „Prodávají se hutím a slévárnám a je možné, že z nich pak dělají dopravní značky, svodidla nebo pouliční lampy − to už nikdo přesně neví,“ vysvětlil Ruud Verberne, majitel nizozemské recyklační firmy OrthoMetals.

Podle listu The Daily Telegraph se do projektu fungujícího už od roku 2004 zapojila zhruba polovina z 260 britských krematorií. Za rok se tak získá 75 tun kovu. Za celou dobu trvání program vynesl bezmála milión liber − zhruba třicet miliónů korun. Ty jdou na charitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám